29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.11.2022 10:20 | Son Güncelleme: 23.11.2022 10:36

HP, bilgisayar talebindeki düşüş nedeniyle yaklaşık altı bin çalışanını işten çıkaracak

Pandemi sonrasında bilgisayar taleplerinde yaşanan büyük bir düşüşün ardından HP, yaklaşık altı bin çalışanını işten çıkartacağını açıkladı. Bilgisayar üreticisi, maliyet tasarrufu planıyla yılda 1.4 milyar dolar elde etmeyi amaçlıyor
HP, bilgisayar talebindeki düşüş nedeniyle yaklaşık altı bin çalışanını işten çıkaracak

HP Inc., kişisel bilgisayar talebindeki keskin düşüşün gelecek yıla kadar sürmesi beklendiği için işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu azaltacağını açıkladı. Şu anda yaklaşık 61 bin çalışanı bulunan bilgisayar ve yazıcı üreticisi dün, yıllık maliyet tasarrufunda 1.4 milyar dolar elde etmeyi amaçlayan bir planının parçası olarak 4 bin  ila 6 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını söyledi. 

Şirketin bir yıl önce yaklaşık 51 bin çalışanı vardı. HP, işten çıkarmaların ve diğer değişikliklerin yaklaşık 1 milyar dolarlık ön maliyetle geleceğini belirtti. CEO Enrique Lores, "Bu noktada piyasanın 2023'te döneceğini varsaymamanın ihtiyatlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

HP, üç aylık gelirinde yüzde 11,2'lik düşüşle 14,8 milyar dolara ulaştığı için işten çıkarmaları duyurdu. Şirket ayrıca, büyük ölçüde yasal bir anlaşmadan kaynaklanan maliyetleri yansıtan, dönem için küçük bir net zarar bildirdi.

Dell de düşüş bildirdi

Bir gün önce, HP'nin rakibi Dell Technologies Inc. de bu yıl PC alımındaki durgunluğun, pandeminin başlarında yaşanan artışın ardından devam edeceğini öne sürdü. Dell pazartesi günü yaptığı açıklamada, tüketicilere ve ticari müşterilere dizüstü ve masaüstü bilgisayar satışlarını içeren birimdeki yüzde 17'lik düşüş de dahil olmak üzere, şirketin üçüncü çeyreği için toplam gelirinde yüzde 6'lık bir düşüş olduğunu açıkladı.

Mali İşlerden Sorumlu Başkan Thomas Sweet Pazartesi günü yaptığı bir görüşmede Dell'in bilgisayar satışlarından elde edilen gelirin dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre daha da keskin bir oranda düşmesini beklediğini söyledi. Sweet, “Yavaşlayan ekonomik büyüme, enflasyon, artan faiz oranları ve kur baskısı dahil olmak üzere devam eden küresel makroekonomik faktörlerin müşterilerimiz üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz” dedi.

Pandemi sonrası ihtiyaç azaldı

Sonuçlar, verilerin Ekim ayında kişisel bilgisayar talebinin yirmi yılı aşkın bir süredir en hızlı şekilde gerilediğini göstermesinden bir ay sonra geldi. Çalışanların evleri ofislere çevirdiği ve öğrencilerin uzaktan eğitim için dizüstü bilgisayarlara ihtiyaç duyduğu pandemi döneminde satışların hızlanmasının ardından PC pazarı yavaşladı. Pandemi dönemi kısıtlamaları teşvik ödemeleri, büyük bilet kalemlerine yapılan harcamaları artırırken, seyahat ve eğlence harcamaları azaldı.

Artık tüketiciler, enflasyon ve ekonomi ile ilgili endişeleri giderirken harcama alışkanlıklarını değiştiriyor. Devam eden tedarik zinciri kısıtlamaları, daha yüksek faiz oranları, kalıcı enflasyon ve daha güçlü bir dolar ile birleştiğinde operasyonları zorlaştırıyor ve tüketici harcamalarını azaltıyor.

Bilgisayar üreticileri daha düşük talep ortamına uyum sağlıyor. Dell, müşterilerinin artık yeni ekipman talep etmemesi nedeniyle, şirketin daha hızlı ama daha pahalı hava taşımacılığı yerine deniz taşımacılığını kullanabileceğini ve böylece maliyetlerin düşeceğini söyledi.

Diğer teknoloji şirketleri de etkileniyor. Intel Corp., maliyet düşürme hamlesine girişti ve çip üreticisi, şirketin kazançları üzerinde baskı oluşturan kişisel bilgisayar talebindeki keskin düşüşün üstesinden gelmeye çalışıyor.

Çoğu şirket bilgisayar talebinde bir yavaşlama yaşarken, teknoloji devi Apple Inc. son çeyrekte rekor gelir bildirdi. Finans Direktörü Luca Maestri, gelirdeki artışın nedenleri olarak yeni dizüstü bilgisayar lansmanlarını ve önceki tedarik zinciri sorunlarından sonra bastırılmış talebin yeniden artması olarak yorumladı.