08 Eylül 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 08.09.2026 15:11 | Son Güncelleme: 08.09.2026 15:18

İngiltere, 30 yıllık tahvil satışında 1998’den bu yana en yüksek borçlanma maliyetini ödedi

İngiltere, 30 yıllık tahvil satışında 1998’den bu yana en yüksek borçlanma maliyetini öderken artan faizlerin kamu maliyesi üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor
İngiltere, 30 yıllık tahvil satışında 1998’den bu yana en yüksek borçlanma maliyetini ödedi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İngiltere, 30 yıllık tahvil satışında 1998’den bu yana en yüksek borçlanma maliyetini ödedi.

Tahvil piyasasındaki dalgalanmanın kamu maliyesi üzerindeki baskıyı artırdığı bir ortamda bugün 30 yıllık devlet tahvili ihracında rekor düzeyde yüksek borçlanma maliyetiyle karşı karşıya kalan İngiltere, vadesi 2056’da dolacak 4,25 milyar sterlinlik devlet tahvilini yüzde 5,8168 getiriyle sattı.

1998'den bu yana en yüksek getiri

Reuters’ın haberine göre bu oran, İngiltere Borç Yönetim Ofisi’nin (DMO) 1998’de kurulmasından bu yana gerçekleştirilen herhangi bir devlet tahvili satışında görülen en yüksek getiri oldu. Söz konusu getiri, aynı tür tahvillerin Mayıs 2025’te yüzde 5,4047 getiriyle satılmasının üzerinde gerçekleşti.

Bu sonuç, geçen hafta tahvil piyasasında yaşanan satış dalgasının İngiltere’nin 30 yıllık tahvil getirilerini 1998’den bu yana en yüksek seviyeye taşımasının ardından büyük bir sürpriz olarak değerlendirilmiyor.

Ancak yüksek borçlanma maliyetlerinin, İngiltere’nin mali kurallara uyum sağlamak için sahip olduğu hareket alanını daraltacağı düşünülüyor.

The Guardian'ın analizine göre bu durum, Maliye Bakanı John Healey’nin karşı karşıya olduğu zorlukları da artırıyor.

Kaynak: Gazete Oksijen