28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 20:28 | Son Güncelleme: 20.03.2024 20:42

iPhone satışları düştü: Tim Cook Çin'e mağaza açılışına gitti

Çin'de iPhone satışlarının kötü gittiği bir dönemde Apple'ın CEO'su Tim Cook yeniden Çin'e gitti. Şangay'da mağaza açılışında bulunması beklenen Cook, öncesinde Çin'in en büyük sosyal medya platformlarından Weibo'da boy göstermeye ve dikkat çeken paylaşımlar yapmaya başladı
iPhone satışları düştü: Tim Cook Çin'e mağaza açılışına gitti

Apple CEO'su Tim Cook bu hafta yeni bir Apple mağazasının açılışı öncesinde Şanghay'da bulunuyor, ancak Weibo'daki 1,6 milyondan fazla takipçisi ile seyahatinin önemli anlarını paylaşmakktan da geri durmuyor.

Çarşamba günü Weibo hesabında yayınlanan 22 saniyelik bir klipte Cook, klasik bir Şanghay kahvaltısının tadını çıkarmadan önce Çinli aktör Zheng Kai ile Bund sahilinde gezintiye çıktığını söyledi.

Cook bir başka paylaşımında ise Çinli oyun geliştiricisi Papergames'e dikkat çekti. Cook ayrıca bir Apple mağazasında Wang Shiqing ve Ji Huanbo adlı modellerle çekilmiş bir fotoğrafını da paylaştı.

Cook, Apple'ın halihazırda yedi mağazasının bulunduğu Şanghay'da yeni bir mağaza açmak için bulunuyor olsa da, seyahatinin zamanlaması şirketi için Çin'de zorlu bir döneme denk geliyor.

iPhone satışları 6 haftada yüzde 24 düştü

Apple, yerli akıllı telefon üreticilerinin artan rekabeti ve Pekin'de yükselen milliyetçi duygular nedeniyle son aylarda Çin'de düşen iPhone satışlarıyla mücadele ediyor. Örneğin Counterpoint Research verilerine göre, bu yılın ilk altı haftasında Çin'deki iPhone satışları yüzde 24 düştü. Bu düşüş kısmen yerel rakip Huawei'nin en yeni akıllı telefonu Mate 60 Pro'nun büyük popülaritesinden kaynaklanıyor.

Büyük Çin bölgesinin Apple'ın son çeyrekteki 119,6 milyar dolarlık toplam gelirinin 20,8 milyar dolarına katkıda bulunduğu göz önüne alındığında, Cook'un zemin kaybetmek istemeyeceği bir pazar olduğu açık.

Apple CEO'sunun Çin'e son seyahati, iPhone pazarının zayıfladığına dair işaretlerin ortaya çıkmaya başladığı Ekim ayında sessiz sedasız gerçekleşti. Dolayısıyla Apple ürünlerini tanıtmak ve Çinli tüketicilerle doğrudan etkileşim kurmak önemli bir strateji.

Papergames'teki geliştiricilerle ilgili yazısında ayrıca oyunlarının grafik ve performansının iPhone ve iPad'deki Apple silikon çiplerinin gücünü gösterdiğini belirtti.