08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2024 13:28 | Son Güncelleme: 20.07.2024 13:58

İş dünyası Moody's'in kararını değerlendirdi: Reform programının kazanç hanesine eklendi

Moody's Türkiye'nin kredi notunu 11 yıl sonra yükseltmekle kalmadı ilk defa iki kademe artırdı. İTO Başkanı Avdagiç kararın uygulanan reform programının kazanç hanesine eklendiğini söyledi. ATO YK Başkanı Baran ise "Ülkemiz açısından, bir dönüm noktası” değerlendirmesinde bulundu
İş dünyası Moody's'in kararını değerlendirdi: Reform programının kazanç hanesine eklendi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Böylece Türkiye'nin kredi notunu 11 yıl sonra yükselten Moody's aynı zamanda ilk kez 2 kademe birden artışa gitti.  İTO BaşkanıŞekib Avdagiç ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran kararı değerlendirdi.  İTO Başkanı Şekib Avdagiç, S&P ve Fitch Ratings’den sonra Moody’s’in de Türkiye’nin kredi notunu artırmasının, uygulanan reform programının kazanç hanesine eklendiğini söyledi. Avdagiç, şöyle devam etti:

  • Notumuzun sevindirici bir şekilde iki kademe birden artması, yabancı yatırımcı güvenindeki hızlı toparlanmanın ispatı ve sağlanan istikrarın işareti oldu.
  • Enflasyonla mücadelemizi S&P, Fitch ve Moody’s Türkiye’yi asıl hak ettiği minimum not olan ‘yatırım yapılabilir’ ve üstüne çıkarana kadar, ekonominin tüm unsurlarıyla bir denge içinde sürdürmeliyiz.
  • Bu süreçte, üretimin, istihdamın ve özellikle ihracatın artması, bu sayede cari açığımızın azalmaya devam etmesi için gerekli adımların atılması büyük önem arz etmektedir.

"Ülkemiz açısından, bir dönüm noktası"

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise kararı bir süredir enflasyon başta olmak üzere negatif göstergelerle mücadele edilen ülkemiz açısından, bir dönüm noktasıdır” diye yorumladı. Baran X'ten yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

  • Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu B3’ten B1’e yükseltmesi ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak koruması, bir süredir enflasyon başta olmak üzere negatif göstergelerle mücadele edilen ülkemiz açısından, bir dönüm noktasıdır.
  • Moody’s’in not artırımı kararında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayetli liderliğinde uygulanan ekonomik programlar ve reformlar, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın katkılarıyla ortaya konan strateji ve planlar ile Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in, uzmanlık ve tecrübesiyle hayata geçirilen finansal disiplin ve maliye politikaları önemli rol oynamıştır” açıklamasında bulundu.

“Ülkemize güveniyor, geleceğine inanıyoruz”

Kararın, ülkenin borçlanma kapasitesinin ve risk algısının iyileştirdiğini ifade eden Baran sözlerine şöyle devam etti:

  • Yatırımcılar nezdinde güveninin arttığını ve daha da artacağını ortaya koymaktadır. Ülkemizin uluslararası alanda itibarını yükselten bu değerlendirme, yabancı sermaye ve yatırım girişinin artmasına da katkı sağlayacaktır.
  • Bu gelişmenin kalıcı olması için, Türkiye ekonomisinin yatırım ve üretim yapılabilir niteliğinin daha da kuvvetlenmesi, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi, mali disiplinin devamı ve yapısal reformların vazgeçilmeden hayata geçirilmesi önem taşımaktadır.
  • Emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemize güveniyor, geleceğine inanıyoruz.