04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2023 20:15 | Son Güncelleme: 12.11.2023 20:30

İsrail-Hamas savaşı dengeleri bozdu: Yabancı yatırımcı Suudi Arabistan'dan kaçıyor

Yabancı yatırımcılar Ekim ayında Suudi Arabistan'ı takip eden ABD hisse senedi fonlarından rekor miktarda para çekerken, Orta Doğu'da son on yılların en kötü şiddet olayları bölgenin yatırım çeken tarafını sarstı
İsrail-Hamas savaşı dengeleri bozdu: Yabancı yatırımcı Suudi Arabistan'dan kaçıyor

LSEG (Londra Borsası) verilerine göre, iShares MSCI Suudi Arabistan ETF'si Ekim ayında 200 milyon doların üzerinde rekor net çıkış yaşadı ve ayın başında sahip olduğu değerden yüzde 20 kaybetti. Katar, BAE ve İsrail'deki hisse senetlerine yatırım yapan borsa yatırım fonları (ETF'ler) da yatırımcıların istikrarsızlıktan endişe duyması nedeniyle çıkışlar yaşadı ve bu ay akışlar durdu.

Verisk Maplecroft'un Orta Doğu ve Kuzey Afrika baş analisti Torbjorn Soltvedt, "Sermaye kaçışı planlı değil ve gelişigüzel gerçekleşiyor gibi duruyor" dedi. Soltvedt sözlerinin devamında "Her ülke için yüzde 100 temellere dayanması gerekmiyor. Açıkçası şu anda bölge genelinde risklerin arttığına dair bir algı var. Bunun sonucunda da olumsuz bir etki görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Fon çıkışı yoğunlaşıyor

Reuters'ın haberine göre iShares MSCI Qatar ETF Ekim ayında 7,7 milyon dolar fon kaybederken, iShares MSCI UAE ETF 2,75 milyon dolar fon çıkışı yaşadı. iShares MSCI Israel ETF, ARK Israel Innovative Technology ETF ve BlueStar Israel Technology gibi İsrail'i takip eden borsa yatırım fonları, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırısından bu yana 2,5 milyon ila 9,3 milyon dolar arasında net çıkış gördü.

Körfez ülkelerini takip eden ETF'lerden çıkışlar, aynı dönemde gelişmekte olan piyasaların çoğundan çıkışları geride bırakırken, İsrail'den çıkışlar da ortalamanın üzerinde.

İsrail yatırımcıdan büyük darbe aldı

İsrail'in Hamas'la savaşı, daha önce hükümetin yargı reformları nedeniyle üzerlerindeki baskıyı artıran İsrail piyasalarının bu yıl ikinci kez çalkantıya girmesine neden oldu. VanEck'in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Natalia Gurushina, son kargaşanın çıkışları artırdığını söyledi. Gurushina, "İsrail'e doğrudan yabancı yatırım hikayesi büyük bir darbe daha aldı" dedi. Gurushina, mevcut endişelerin yakın zamanda düzelmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, bölgeyi takip eden ETF'ler de Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırı başlatmasının hemen ardından meydana gelen kayıplardan büyük ölçüde geri döndü.

ETF'lerdeki kaçış neyin habercisi?

ETF nakit kaçışı, dirençli olan piyasalarda yatırımcı güvenindeki çatlaklara işaret ediyor. İsrail şekeli kayıplarını telafi etti ve tahvilleri toparlandı. Körfez ülkelerinin çoğunda tahviller çatışmadan çok az etkilendi.

Union Investment'ta portföy yöneticisi olan Sergey Dergachev, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun bir sukukuna işaret ederek, kargaşanın Körfez'deki yeni ihraçları yavaşlatmadığını belirtti.

Petrol Körfez ülkelerini dirençli tutuyor

Yatırımcılar, bölgenin neredeyse tüm ana ekonomilerinin bazı çalkantıları atlatabilecek kadar güçlü olduğunu söylüyor. İsrail'in yaklaşık 200 milyar dolarlık rezervi var ve Körfez ülkeleri yükselen petrol ve gaz fiyatları sayesinde ayakta duruyor.

Ancak hisse senedi yatırımcılarının nakit kaçışı, bölge yeniden çatışmaların içine düşerken bu ekonomiler ve çeşitlendirme çabaları için hala ciddi bir risk olduğunu vurguluyor. Maplecroft'tan Soltvedt, savaşın devam etmesinin Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma çabalarını baltalayabileceğini söylerken, Dergachev ve diğer yatırımcılar çatışmanın uzunluğunun İsrail ekonomisine daha fazla zarar verebileceğini söyledi.

Dergachev "İsrail için asıl soru bundan sonra ne olacağı? Bu gerçekten hesaplanmış değil" dedi.