16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2023 12:50 | Son Güncelleme: 12.11.2023 13:04

İstanbul’un en gözde lokantalarından Mikla el değiştirdi

İş Girişim Sermayesi, ünlü şef Mehmet Gürs’ün kurduğu Mikla’daki yüzde 83.6 hissesini 145.5 milyon TL’ye Fenix İnşaat’a sattı
Fotoğraf: Instagram/miklarestaurant
Fotoğraf: Instagram/miklarestaurant

Küresel çapta en çok tanınan Türkşefleri arasında ilk sıralarda gelen MehmetGürs’ün kurduğu Mikla el değiştirdi. Ağırlık olarak Antalya’da inşaatlar yapan Fenix ünlü lokantanın yeni sahibi oldu. Sektörü yakından takip edenlerin dışında Mikla’nın tamamının Mehmet Gürs’e ait olduğu sanılıyordu. Mikla, Gürs’ün İstanbul yiyecek İçecek Grubu adı altında kurduğu işletmelerden biriydi. Bu çatının altında bir dönem oldukça popüler olan Num Num restoranları da vardı. 

Mehmet Gürs

İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (İŞGSYO) 2012 yılında Gürs’ün İstanbul Yiyecek İçecek Grubu’ndaki yüzde 61.7 hissesini 27 milyon TL’ye satın aldı. Zaman içinde şirketin yüzde 83.6 hissesi İŞGSYO’nun kontrolüne geçti. 

İŞGSYO, 2109 sonlarında şirketi 3’e böldü. Ağırlıklı olarak hızlı yemek alanında çalışan Num Num restoranları 9.3 milyon TL’ye Big Chefs’e, yeni nesil kahve zinciri Kronotrop ise 14.7 milyon TL’ye Menderes Utku’ya satıldı. Mikla’nın yüzde 83.6 hissesi İŞGSYO bünyesinde, yüzde 16.3 hissesi ise Mehmet Gürs’de kaldı.

Değeri 174 milyon lira

İŞGSYO, geçen Cuma günü KAP’a bir bildirimde bulunarak, Mikla’nın yüzde 83.6 hissesini 145.5 milyon TL bedelle Fenix Dekorasyon İnşaat Turizm Ticaret AŞ’ye sattığını duyurdu. Bu bedel üzerinden Mikla’nın yüzde 100’ünün değeri 174 milyon TL (6.1 milyon dolar) olarak belirlendi. Satış tutarına göre Gürs’ün elindeki hisselerin değeri yaklaşık 1 milyon dolar.

İstanbul’un en gözde lokantaları arasında bulunan ve pek çok yabancı yayınının “İstanbul’da gidilmesi gereken yerler” arasında gösterdiği Mikla, yeme içme sektörünün en karlı işletmeleri arasında gösteriliyordu. Rakiplerine oranla masa sayısının azlığına rağmen, rezervasyonlarının sürekli dolu olması ve görece yüksek fiyatlarının müşteri kitlesi tarafından kabul edilmiş olması en önemli avantajları olarak gösteriliyor ve Mikla’nın sektördeki en yüksek kar marjına sahip bir kaç işletmeden biri olduğu tahmin ediliyordu.

Nitekim Mikla, 2023 yılı içinde 2022 yılı karından üç kez temettü dağıtmış ve 2023 karından da bir kez temettü avansı ödemesi yapmıştı. İŞGSYO, yüzde 83.6 payına karşılık 18.3 milyon TL temettü, 4.18 milyon TL de temettü avansı almıştı. İŞGSYO’nun 30 Eylül 2023 tarihli faaliyet raporunda Mikla’nın yüzde 83.6 hissesinin gerçeğe uygun değeri 66.2 milyon TL olarak gösteriliyordu. 

Mikla’dan çıkan İŞGSYO’nun halen Ortopro (Sportive), Toksöz Spor, Radoru ve Tatil Budur adlı şirketlerde yatırımı bulunuyor. Şirket daha önce Havaş, Aras Kargo, TÜYAP, ODE Yalıtım, Türkmen Diyaliz, Step Halı ve Mars Sinemaları gibi şirketlere yatırım yapmış, belli sürelerden sonra hisselerini satmıştı.

Mikla’nın yeni sahibi olan Fenix, Antalya Konyaaltı’ndaki Fenix Center projesiyle biliniyor. Fenix Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Mavi, otel, konut ve AVM’den oluşan proje kapsamında şef Mehmet Gürs’ün yönetimindeki bir lokantanın da yer alacağını açıklamıştı.