23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 10:21 | Son Güncelleme: 24.02.2023 10:56

İSTİB Başkanı Kopuz: Deprem bölgesinde üretimin durması ikinci felaket olur

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Depremden etkilenen illerdeki OSB'lerde üretimin durmasının ikinci bir felakete yol açacağını belirterek, deprem bölgesindeki OSB'lerin acil olarak tekrardan faal hale geçirilmeleri gerektiğini söyledi
İSTİB Başkanı Kopuz: Deprem bölgesinde üretimin durması ikinci felaket olur

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, deprem bölgesinde üretimin durmasının ikinci felaket, hızla üretim alanlarına ve organize sanayi bölgelerine (OSB) yakın yerlere geçici barınakların oluşturulması ve üretimin ayağa kaldırılması gerektiği çağrısında bulundu ve "Bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi Türkiye'nin dengesini bozar. Bu konuda çok hızlı adım atılmalı" dedi.

İSTİB'den yapılan açıklamada deprem bölgesinde zarar gören sanayi tesisleri ve çiftçilerle ilgili görüşleri yer alan Kopuz, bölgenin sanayi ve tarım potansiyelinden bahsetti. Kopuz, felaketin boyutlarının ve verdiği zararın çok büyük olduğuna değinerek, evlerin yanında sanayi tesislerinin, bölge tarımının ve hayvancılığın da ciddi zarar gördüğünü, bölge sanayicisinin üretime geçmek için iş gücü sorunu yaşadığını anlattı. Bölgedeki işçilerin ailelerinin güvenliğinden endişe etmeden fabrikalarına dönmelerini sağlamanın çok önemli olduğunu kaydeden Kopuz, bu sorunun üretim alanları çevresinde hızla pratik barınak bölgeleri oluşturularak aşılabileceğini bildirdi.

Art arda gelen korkunç depremlerden 11 ilin büyük zarar gördüğünü, binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini aktaran Kopuz, "Bu büyük bir felaketti ancak bölgede üretimin durması ikinci felaket olur. Hızla üretim alanlarına, OSB'lere yakın yerlere geçici barınaklar oluşturmalı, üretimi ayağa kaldırmalıyız. Bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi Türkiye'nin dengesini bozar. Bu konuda çok hızlı adım atılmalı" ifadelerini dile getirdi.

"Önümüzdeki günlerde ilave tedbirler de alınacaktır"

Ali Kopuz, depremin verdiği zararların çok boyutlu olarak onarılması için hem sivil toplum kuruluşlarının hem devletin yoğun mesai harcadığını belirterek, bölgeye yönelik açıklanan kısa çalışma ödeneği, yem, gübre ve mazot konusundaki düzenlemeler, TMO'nun hububat ve bakliyat alımı yapması, çiftçilerin düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesi gibi desteklerden bahsetti. Kopuz, "Çiftçilerimizin korunması ve tarımsal üretimin bir şekilde sürmesi için atılan bu adımlardan memnuniyet duyuyor, önümüzdeki günlerde ilave tedbirlerin de alınacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA