27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 23:28 | Son Güncelleme: 20.03.2024 23:29

Kuwait Petroleum CEO'su: Kızıldeniz krizi küresel tanker kıtlığına yol açabilir

Kuwait Petroleum Corporation CEO'su yaptığı açıklamada Kızıldeniz'deki krizin altı ay daha devam etmesi halinde küresel tanker filosunda bir kıtlığa yol açabileceğini söyledi
Kuwait Petroleum CEO'su: Kızıldeniz krizi küresel tanker kıtlığına yol açabilir

Husiler, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşta Filistinlilere destek vermek amacıyla Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki ticari gemileri vuruyor. Saldırılar, birçok konteyner taşımacılığı ve tanker şirketini Afrika'nın güneyindeki Ümit Burnu çevresindeki trafiği başka yöne çevirmeye zorlayarak zaman ve maliyet kaybına yol açtı.

Altı ay daha devam ederse kriz büyür

Kuwait Petroleum (KPC) CEO'su Shaikh Nawaf al-Sabah, CERAWeek by S&P Global enerji konferansında verdiği bir röportajda küresel filo hakkında şunları söyledi: "Endişe duyabileceğimiz şeylerden biri, bu durumun altı ay daha devam etmesi halinde, belki de işlerimizi gerektiği gibi sürdürebilecek kadar tanker filosuna sahip olamayacağımızdır"

KPC'nin kriz sırasında üretiminin önemli bir kısmını Ümir Burnu çevresine yönlendirdiğini söyleyen Al-Sabah, kesin rakamlar vermekten kaçındı. Şirketin Kızıldeniz üzerinden sevkiyat yapmaya devam ettiğini ve gemilerin hangi rotayı izlemesi gerektiğine günlük olarak karar verdiğini söyledi.

Al-Sabah, "Bu tür nedenlerle stratejik bir tanker filosu bulunduruyoruz. Müşterilerimize gereken miktarları zamanında ve sorunsuz bir şekilde tedarik edebileceğimiz konusunda rahatız, ancak başka kaç üreticinin bu stratejik vizyona sahip olduğunu bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Savaş bölgeye yayılmaz

Al-Sabah, Orta Doğu'daki gerginliklerin daha geniş bir bölgede ham petrol tedarikini aksatabilecek bir çatışmaya yol açma riski görmüyor. Basra Körfezi'nde çok sayıda savaş yaşandığını ancak Kuveyt'in sevkiyat yapamadığı tek zamanın 1990 yılında Saddam Hüseyin'in ülkeyi işgali sırasında yaşandığını söyledi.

"Bir arz korkusu görmüyorum" diyen Al-Sabah şöyle devam etti: "Sektörün ve sistemin yaşanabilecek olası arz krizleriyle başa çıkabilecek donanıma sahip olduğundan eminim"

Madalyonun diğer yüzü

Chevron'un CEO'su Michael Wirth ise Orta Doğu'daki güvenlik durumunun belirsiz olduğunu ve bir anda tüm dengelerin değişebileceğini söyledi. Wirth, CNBC'ye yaptığı açıklamada Chevron'un gemilerini Kızıldeniz'e sürmediğini söyledi.

Wirth verdiği demeçte, "Bugün İsrail ve Gazze'deki savaş devam ediyor, bir çözüm yakın görünmüyor ve bölgesel riskler yüksek olmaya devam ediyor" dedi.

Çin talebi ve ABD üretimi

Ham petrol vadeli işlemleri bu yıl yükseldi, ancak Çin ekonomisinin sağlığı ve ABD ham petrol üretiminin gücü konusundaki belirsizlik nedeniyle çıkış yapmakta zorlandı. Geçen yıl, ABD üretimi günde 13,3 milyon varile ulaşarak rekor kırarken Çin'de talebin yavaşladığına dair korkular fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

Al-Sabah, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki ham petrol talebi konusunda endişeli olmadığını söyledi.

Al-Sabah, "Çin'deki ortaklarımızı sık sık ziyaret ediyorum ve onlardan aldığım geri bildirim her zaman 'Ek tedarikiniz varsa, bunu almaya hazırız' şeklinde oldu" dedi. Al-Sabah, Çin'de talebin istikrarlı bir şekilde arttığını ve sağlam bir seyir izlediğini de söyledi.

ConocoPhillips CEO'su Ryan Lance CERAWeek'te yaptığı açıklamada ABD ham petrol üretimindeki artışın geçen yıl 1 milyon varilden bu yıl günlük 300 bin ila 400 bin varile düşeceğini söyledi. Lance, toplam ABD üretiminin bu on yıl içinde bir noktada günde 14 milyon varili aşacağını ve ardından tepe noktasında kalacağını söyledi.

'Gönüllü' petrol kesintileri

Geçen yıl ham petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte OPEC ve bağlı ülkeler piyasayı desteklemek amacıyla üretimi günde 2.2 milyon varil azaltma kararı aldı. Bu kesintiler en azından bu yılın ikinci çeyreğine kadar yürürlükte kalacak.

Al-Sabah, OPEC'in varilleri piyasanın dışında tutması nedeniyle ABD üretimini KPC'nin pazar payına yönelik bir meydan okuma olarak görmediğini söyledi. KPC bugün 3 milyon varil olan üretim kapasitesini 2035 yılına kadar 4 milyon varile çıkarmayı planlıyor.

Al-Sabah, "Bu yılın ikinci yarısına baktığımda, talep açısından yukarı yönlü fırsatların aşağı yönlü fırsatlardan daha fazla olduğunu görüyorum" dedi ve ekledi: "Dengeyi ve istikrarı korumak için piyasaya tedarik yapmaya devam edeceğiz"