28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 13:25 | Son Güncelleme: 20.03.2024 13:32

Lagarde: ECB faiz indirimi taahhüdünde bulunamaz

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, ECB'nin faizleri düşürmeye başladıktan sonra bile önceden belirlenmiş sayıda faiz indirimi taahhüdünde bulunamayacağını belirtti
Lagarde: ECB faiz indirimi taahhüdünde bulunamaz

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, haziran ayındaki muhtemel ilk hamleden sonra daha fazla faiz indirim taahhüdü verecek pozisyonda olmayacaklarını söyledi. Lagarde “Politika kararlarımızla ilgili nisan ayına kadar biraz daha fazla veriyi, haziran ayına kadar ise çok daha fazla veriyi görmüş olacağız” sözünü yineledi. Lagarde bunun ötesinde, para politikasının izleyeceği yolun belirsiz olduğunu vurguladı.

"Kararlarımız verilere bağlı"

Lagarde Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada “Kararlarımız verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya değişecek, yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğiz. Bu, ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına dair önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki aylarda ücretler, verimlilik ve şirket kar marjlarına ilişkin rakamların faizlerin ne zaman düşürülebileceğini belirleyeceğini söyleyen Lagarde “Eğer bu veriler enflasyonun ana patikası ile tahminlerimiz arasında yeterli derecede uyum olduğunu gösterirse ve aktarımın güçlü kaldığını varsayarsak, politika döngümüzün geri çevirme aşamasına geçebilecek ve politikayı daha az kısıtlayıcı hale getirebileceğiz” dedi.