27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 04:19 | Son Güncelleme: 10.06.2024 06:28

Macron erken seçim kararı aldı, euro son bir ayın en düşük değerini gördü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Birliği oylamasında aşırı sağ tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından sürpriz bir seçim çağrısında bulunmasıyla Pazartesi günü Euro düşerken, dolar haftanın ilerleyen günlerinde yapılacak Fed toplantısı öncesinde sabit kaldı
Macron erken seçim kararı aldı, euro son bir ayın en düşük değerini gördü

Euro, Asya'daki erken işlemlerde 9 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1,0764 dolara geriledi. Yatırımcıların önemli bir seçim yılında Euro bölgesinin ikinci en büyük ekonomisindeki yenilenen siyasi belirsizliğin etkilerini tartmasıyla euro/dolar paritesi son olarak yüzde 0,24 düşüşle 1,0776 oldu.

Singapur Merkez Bankası'nın baş ekonomisti Mansoor Mohi-Uddin, "Fransa'daki erken seçimlerde aşırı sağın zafer kazanma ihtimali yakın vadede Euro'yu baskı altında tutabilir" dedi ve şöyle devam etti: "Ancak döviz kurunun bu haftaki ABD enflasyon verileri ve FOMC toplantısından etkilenmesi daha muhtemel"

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta iyi planlanmış bir hamleyle faiz oranlarını düşürdü, ancak enflasyonun hala hedefin üzerinde olduğu göz önüne alındığında para politikasının görünümü hakkında çok az ipucu verdi.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi, dünyanın en büyük ekonomisinin Mayıs ayında beklenenden çok daha fazla istihdam yarattığını gösteren verilerin ardından Cuma günü yüzde 0,8 yükseldikten sonra 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviye olan 105,09 seviyesindeydi.

Veriler, ABD tarım dışı istihdamının geçen ay 272 bin kişi arttığını gösterirken, Reuters anketine katılan ekonomistler istihdamın 185 bin kişi artacağını tahmin ediyordu.

Validus Risk Management Kuzey Amerika küresel sermaye piyasaları başkanı Ryan Brandham, son zamanlarda ABD işgücü piyasası verilerinin bazı yumuşama işaretleri gösterdiğini ve bunun 2024'ün ikinci yarısında faiz indirimi tartışmalarını desteklediğini söyledi.

Fed'den faiz indirimi beklentisi azaldı

Brandham, "Ancak bu sonuç muhtemelen bu konuşmanın buharını alacak. Fed, faiz indirimi sinyali vermeden önce enflasyonun hedefe tam olarak döneceğine dair güvenin oluşmasını bekleyerek sabırlı davrandı ve bu ihtiyatlı tavır haklı görünüyor"

İstihdam verileri, yatırımcıların Fed'in faizleri ne zaman ve ne kadar düşüreceğine ilişkin beklentilerini bir kez daha değiştirmelerine yol açtı. İstihdam verilerinden önce yaklaşık 50 baz puanlık indirim beklentisi şimdi bu yıl 36 baz puanlık indirimi fiyatlıyor.

Eylül ayında faiz indirimi olasılığı Perşembe gününün sonlarında yüzde 70 civarındayken şu anda yaklaşık yüzde 50 seviyesinde.

Fed'in bu haftaki politika toplantısında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor ancak odak noktası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumları ve politika yapıcıların ekonomik projeksiyonlarındaki değişiklikler olacak. ABD enflasyon verileri de Çarşamba günü açıklanacak.