29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.03.2023 11:11 | Son Güncelleme: 28.03.2023 11:39

Meta maliyetleri düşürüyor: İkramiyeler azaltılacak, personel değerlendirmeleri artacak

Meta Platforms, son aylarda yaptığı işten çıkarmalardan sonra maliyetleri kısma adımlarını da yükseltiyor. Şirket yöneticilerine gönderilen bir nota göre ikramiye ödemeleri düşürülürken çalışan performansı değerlendirme uygulaması da artık yılda iki kere yapılacak
Meta maliyetleri düşürüyor: İkramiyeler azaltılacak, personel değerlendirmeleri artacak

Facebook'un ana şirketi Meta Platforms, personel sayısını azaltmayı da içeren kapsamlı bir yenileme çalışmasının bir parçası olarak çalışanlara yapılan bazı ikramiye ödemelerini de azaltmayı planlıyor. Ayrıca artık çalışan performansları da daha sık değerlendirilecek. Wall Street Journal tarafından görülen şirket içi bir nota göre, sosyal medya devi yöneticilere 2023 yıl sonu değerlendirmelerinde beklentilerin çoğunu karşıladı notu verilen çalışanların, Mart 2024'te ödenmesi gereken ikramiye ve hisse senedi ödüllerinin yüzdesinin düşürüleceğini söyledi. Buna göre daha önce yüzde 85 olan bonus ödemeleri yüzde 65'e düşürüldü. 

Notta, "Bu bazı insanları hayal kırıklığına uğratabilecek önemli bir değişiklik olsa da yüksek performanslı bir kültürü sürdürmeye odaklanmamızla uyumlu olduğunu düşünüyoruz" denildi. Buna ek olarak Meta, personel performans değerlendirmelerini yılda iki kez olarak değiştirdiğini söyledi.

Bu hamle, Meta'nın maliyetleri düşürme çabasının ortasında geldi. Şubat ayında CEO Mark Zuckerberg 2023'ü verimlilik yılı ilan etti. Pazartesi günkü notta, "Bu güncellemeler, 2022'deki süreç hakkında öğrendiklerimize ve önümüzdeki yıl için neleri optimize ettiğimize dayanarak yaptığımız değişiklikleri yansıtıyor" denildi. Kasım ayından bu yana şirket çok sayıda proje ve ekibi kapattı, ofis alanlarını küçülttü ve seyahat masraflarını azalttı, aynı zamanda çok sayıda işten çıkarma duyurdu. Şirket Kasım ayında yaklaşık 11 bin çalışanı çıkaracağını açıkladı. Meta geçtiğimiz günlerde önümüzdeki aylarda 10 bin kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu.

Düşük not alanları çıkarıyor

Tipik olarak Meta, çalışanlarını birbirini izleyen iki performans ölçme döneminde düşük performanslı olarak değerlendirdikten sonra çıkarıyor. Journal'ın haberine göre Meta, en son performans değerlendirmelerinde binlerce çalışanına düşük not verdi. Şirket, Pazartesi günü yayınladığı notta, yıl ortası gözden geçirme uygulamasının yaklaşan yeniden yapılanma ile ilgili olmadığını ancak adalet için kalibre edilmiş bir performans sinyali sağlamayı amaçladığını belirtti. Nota göre gözden geçirme süreci Haziran ayında başlayacak ve Temmuz ayında sona erecek.

Şirketin değişiklikleri Salı günü şirket genelindeki yöneticilerle yapılacak bir toplantıda tartışmayı planladığı ve değişiklikleri Perşembe günü çalışanlara geniş bir şekilde duyurmayı hedeflediği belirtildi. Meta, çalışan sayısını azaltmaya ve maliyetleri düşürmeye çalışan ve sayıları giderek artan teknoloji işverenleri arasında yer alıyor. Amazon, Microsoft, Salesforce ve diğer pek çok şirket işten çıkarmalar da dahil olmak üzere yeniden yapılandırma adımlarını duyurdu.