28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2022 10:53 | Son Güncelleme: 15.10.2022 11:02

Milyarder medya patronu Rupert Murdoch, Fox ve News Corp'u yeniden birleştirecek

Rupert Murdoch'un, 2013 yılında ayırdığı News Corp ve Fox'u yeniden birleştirmek istediği ortaya çıktı
Milyarder medya patronu Rupert Murdoch, Fox ve News Corp'u yeniden birleştirecek

Milyarder medya patronu Rupert Murdoch, Wall Street Journal gibi basılı yayınları ve Fox News'u aynı çatı altında toplamak için News Corporation ve Fox Corporation'ı tek bir şirkette yeniden birleştirmeyi düşünüyor. 

News Corp.’tan yayınlanan bir bültende Rupert Murdoch ve Murdoch Family Trust'tan gelen mektuplara yanıt olarak birleşme nedeniyle potansiyel bir anlaşmayı değerlendirmek için özel bir komite kurduğunu söyledi.

News Corp'a göre görüşmeler henüz erken aşamada ve herhangi bir karara varılmadı. Fox Corp, iki şirket arasında büyük olan. Murdoch medya imparatorluğunun yayınkolu olan Fox yayın ağı, TMZ ve Tubi gibi yayın hizmetlerini çatısı altında bulunduruyor. News Corp. ise Wall Street Journal, New York Post ve HarperCollins gibi yayıncıların sahibi. 

Hisseleri yükseldi

News Corp.'un hisseleri birleşme haberlerinin ardından yükseldi ve mesai sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 4.5 artışla hisse başına 16.30 dolara yükselirken, Fox Corp.'un A Sınıfı hissesi kapanış fiyatından yaklaşık yüzde 0.5 düşüşle 31.40 dolar'a düşmeden önce kısa bir süre yükseldi. 

91 yaşındaki Ruper Murdoch, 2013 yılında News Corp.'u iki şirkete bölmek için harekete geçti. Hissedarlara baskı yaparak  ve yayın şirketlerini ayırmanın hızlı gelişen pazarlara daha hızlı yanıt vermelerini sağlayacağını iddia etti. Yayın şirketi, Disney'in şirketin eğlence varlıklarını satın almasının ardından 2019'da Fox Corp. olarak yapılanmadan önce başlangıçta 21st Century Fox olarak adlandırıldı. 

Murdoch ailesi hem Fox Corp.'un hem de News Corp.'un ana hissedarları ve her iki şirketin işleyişini de sıkı bir şekilde kontrol ediyorlar. Rupert Murdoch, News Corp.'un CEO'su ve her iki şirketin de başkanı, oğlu Lachlan Murdoch ise, Fox Corp'un CEO’luğunu üstleniyor.