04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2022 21:22 | Son Güncelleme: 22.10.2022 22:25

Musk'ın anlaşmaları ulusal güvenlik incelemesine alınabilir

Elon Musk'ın Pentagon'dan Starlink'in Ukrayna masraflarını istemesi SpaceX'in CEO'suna pahalıya mal olacak gibi. Biden hükümeti, geri adım atsa da Twitter ve Starlink uydu ağı anlaşması da dahil olmak üzere Musk'ın bazı girişimlerini ulusal güvenlik incelemesine tabi tutup tutmamayı tartışıyor
Musk'ın anlaşmaları ulusal güvenlik incelemesine alınabilir

Elon Musk'ın, Ukrayna'ya Starlink uydu hizmeti sağlamayı durdurma tehdidi (Şimdiye kadar 80 milyon dolara mal olduğunu söyledi) ve Rusya lehine barış önerisi ABD'de rahatsızlık yarattı. Tesla ve SpaceX CEO'sunun giderek Rusya dostu bir duruş sergilediğini düşünen hükümet yetkilileri, Twitter ve SpaceX'in Starlink uydu ağı anlaşması da dahil olmak üzere Elon Musk'ın bazı girişimlerini ulusal güvenlik incelemesine tabi tutulup tutulmaması gerektiğini araştırmaya başladı. 

Söz konusu iddialar üzerine Twitter hisseleri Cuma günü New York'ta piyasa açılırken yüzde 5,1 değer kaybetti.

Bloomberg'ün haberine göre hükümet yetkilileri Musk'ın anlaşmalarını incelemelerine yardımcı olabilecek mevcut araçları gözden geçiriyor. Seçeneklerden biri; ABD şirketlerine veya operasyonlarına yapılan yabancı yatırımların, ulusal güvenlik üzerindeki etkilerine odaklanan kurumlar arası bir komite olan ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesini içeriyor. 

Twitter'da endişeler daha çok, Musk'ın sosyal medya şirketini satın almak için Suudi Arabistan Prensi Alwaleed bin Talal, Katar'ın devlet varlık fonu ve kripto borsası Binance gibi yabancı yatırımcılarla bir araya gelmesi üzerine yoğunlaşmış durumda. Musk'ın konsorsiyumunda yabancı yatırımcıların bulunması, 44 milyar dolarlık anlaşmanın incelenmesi tetikleyebilir. Buna rağmen 28 Ekim'e kadar anlaşmayı tamamlamak zorunda olan Musk ve Twitter arasındaki görüşmeler son sürat devam ediyor.