27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2022 10:57 | Son Güncelleme: 16.10.2022 11:50

Elon Musk Ukrayna'ya Starlink uydusunu devlet desteği olmadan finanse edeceğini söyledi

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı'ndan, Ukrayna için sağladığı Starlink uydusunun masraflarını karşılamasını isteyen Elon Musk, dün şirketinin para kaybetmesine rağmen ücretsiz hizmet vermeye devam edeceğini söyledi
Elon Musk Ukrayna'ya Starlink uydusunu devlet desteği olmadan finanse edeceğini söyledi

Elon Musk, Cumartesi günü SpaceX'in Starlink uydu internet hizmetinin, şirket devlet desteği almasa bile Ukrayna'ya hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Bu açıklamayla Musk, Cuma günü yaptığı ve şirketin ABD fonu olmadan mevcut sistemi süresiz olarak finanse edemeyeceğini söylediği fikrini değiştirmiş oldu.  

"SpaceX ile bir ortaklığımız yok"

SpaceX geçtiğimiz ay Pentagon'a bir mektup göndererek ABD hükümetinden mali yardım almadan Ukrayna'ya internet hizmeti sağlamaya devam edemeyeceği uyarısında bulunmuştu. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh Cuma günü düzenlediği basın toplantısında mektupla ilgili haberlere yanıt verdi ve ABD'nin Ukrayna'ya uydu internet hizmeti sağlamak için SpaceX ile bir ortaklıkları olmadığını ve Ukrayna'ya savaş alanında ihtiyaç duydukları şeyleri sağlamak söz konusu olduğunda kesinlikle ortaklık yapabilecekleri başka kuruluşlar olduğunu öne sürdü. 

1 yıllık maliyeti 400 milyon dolar

Musk tweet'inde federal hükümeti de hedef alarak Starlink'in para kaybetmesine ve diğer şirketlerin milyarlarca dolar vergi ödemesine rağmen internet erişimi sağlamaya devam edeceğini söyledi. CNN'in ele geçirdiği mektuba göre SpaceX'in Ukrayna'ya Starlink hizmetini bir yıl boyunca finanse etmenin şirkete maliyetinin 400 milyon dolar olacağını tahmin ediyor.

Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından SpaceX, Starlink uydularını Ukrayna'nın bağlantısına öncelik verecek şekilde konumlandırmaya başladı. Şirketin ülkeye en az 10 bin terminal gönderdiği ve bunların internet erişimini sağlayan uydu çanakları olarak hizmet verdiği bildiriliyor. 

Ukraynalı bir yetkilinin Financial Times'a verdiği röportajda, son haftalarda yaşanan yaygın Starlink kesintilerinin Ukrayna'nın güney ve doğusunda Rusya'nın elindeki topraklarda ilerleyen birlikler için çok kötü şekilde iletişim kesintilerine neden olduğu söylendi. Bunun ardından, Ukrayna ordusunun cephe hatlarında bilgi aktarımı için Starlink'e büyük ölçüde güvendiği ortaya çıktı. Starlink hizmetinin son birkaç gün içinde Ukrayna'da daha güvenilir hale geldiği söylendi.