28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.11.2022 14:44 | Son Güncelleme: 24.11.2022 11:42

Nef krizi fırsata çevirdi: Miami'de 2 bin 200 konutluk yatırım

Gayrimenkul geliştirici şirketi Nef, ABD'de konut krizi yaşanan şehirlerden biri olan Miami'de 2 bin 200 konut için yatırım yaptı
Nef krizi fırsata çevirdi: Miami'de 2 bin 200 konutluk yatırım

Gayrimenkul geliştirici şirketi Nef, pandeminin konut krizini körüklediği ABD genelinde uygun fiyatlı konut inşa etmek için yaklaşık 2,2 milyar dolar yatırım yapmak üzere ortak girişimde bulunuyor. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’un açıklamasına göre İstanbul merkezli Nef, Miami merkezli Workforce Housing Partners LLC ile beş yılda yaklaşık 10 bin konut, yurt ve daire için bir anlaşma imzaladı. 

Timur, Bloomberg'e yaptığı açıklamada Nef'in yüzde 90'ına ve Workforce Housing'in geri kalanına sahip olduğu ortaklığın, başlangıçta konut talebinin yüksek olduğu Miami'de daireler ve 800 öğrenci yurdu odası dahil olmak üzere 2 bin 200 bağımsız bölüm içeren bir proje geliştireceğini söyledi. Ardından gelecek yıl ABD genelinde 3 bin 800 ev daha inşa etmeyi planlıyor.

"Konut sıkıntısı olan bölgelere odaklanıyoruz"

Timur, “ABD'de ciddi bir konut sıkıntısı olan bölgelere odaklanıyoruz. Miami, Teksas'taki  Austin kadar kiralık konut için de mükemmel görünüyor” dedi.  Ayrıca Brooklyn, New York ve Los Angeles şehir merkezine yatırım yapmayı planlıyor.

Konut krizi

On yıllardır ABD’de yetersiz kalan inşaatlar fiyatları yükselmesine ve büyük konut açığına yol açtı. Artan kiralar on yılların en hızlı enflasyonuna katkıda bulunduğundan ve pandemi arz zorluklarını şiddetlendirdiğinden, kıtlık bu yıl daha fazla aciliyet kazandı. Up for Growth endüstri grubunun araştırmasına göre, ülkenin 2019'da yaklaşık 3,8 milyon konuta ihtiyacı vardı. 

ABD uzun süredir Ortadoğu'dan ilgi görüyor. Bölgenin devlet varlık fonları, ABD mülklerinden oluşan portföylerini oluştururken, bölgenin en büyük alternatif varlık yönetimi şirketi Investcorp, geçen yıl ABD'de yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde 200'den fazla mülk satın aldı.

“Barınma krizi”

Workforce Housing'in yönetici ortağı Jason Talbot İstanbul'da aynı röportajda “Amerika'da, özellikle Miami, Güney Kaliforniya ve Teksas'taki büyük pazarlarda bir konut krizi var” dedi. Talbot, “Kira fiyatlarındaki artış, önemli iç göç ve bu alanlarda geliştiriciler için muazzam bir fırsat yarattı" diye ekledi. 

Kripto yatırımcıları, hedge fon yöneticileri ve avukatların ABD'nin diğer bölgelerinden taşınması ve Covid-19 salgınının ardından emlak talebini artırması nedeniyle 6 milyonluk nüfusa sahip Miami bölgesi, gayrimenkul yatırımlarını kendine çekiyor. Talbot, "Covid sonrası Miami çok farklı bir yer. Muazzam bir teknoloji, finans akışı ve genel olarak konuşursak büyük bir servet göçü var, bu da daha çeşitli, esnek bir yerel ekonomi yaratıyor” dedi. 

Kiraları yüzde 34 arttı

Aylık ortalama 1.900 dolar kira getirmesi hedeflenen proje kapsamındaki apartman daireleri Miami’nin Goulds ve Perrine bölgelerinde, yurtlar da Nef’in Novu projesi altında Florida Uluslararası Üniversitesi yakınlarına inşa edilecek. Zumper Inc. verilerine göre, Miami’de 1+1 dairelerin ortalama aylık kirası geçen yıla göre yüzde 34 artışla 2 bin 520 dolara  yükseldi. Workforce Housing Partners’dan Talbot da Miami’de birim başına ortalama kiraların aylık 3 bin 100 doların üzerine çıktığını, boş daire oranının yüzde 3 olduğunu belirtti.

"Kira geliri finansmana yardımcı olacak"

Timur, ortaklığın başlangıçta yatırımların yüzde 25 ila yüzde 35'ini kendi öz kaynaklarından sağlamayı ve kalanını bankalardan borç almayı planladığını söyledi. Kira gelirinden elde edilecek gelirlerin daha sonra gelecekteki konut projelerinin finansmanına yardımcı olacağını ekledi.

Timur, sonunda Nef'in ABD veya Avrupa'daki teknoloji ve arazi pazarlama birimlerini içeren holding şirketinin ilk halka arzını düşünüyor. Timur, bunun için  2025 veya 2026’yı değerlendirebileceğini belirtti.  Nef'in tek hissedarı Timur Gayrimenkul'ün yaklaşık 25 milyar lira varlığı bulunuyor. Timur, yurt içi arsa projeleri ve yurt dışı konut projeleri hariç bu yıl Türkiye'deki konut projelerinden yaklaşık 13 milyar lira özkaynak geldiğini söyledi ve  “2021'de satışlar 3,5 milyar liraya ulaştı” dedi.

Resmi adı Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı Ve Yatırım A.Ş. olan Nef, şimdiden Türkiye, New York, İngiltere ve Kazakistan'da yaklaşık 15 bin ünite inşa etti. Workforce Housing Partners, 2010'dan beri Florida'da faaliyet gösteriyor.