26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2022 16:37 | Son Güncelleme: 06.12.2022 17:00

Neuralink'e federal soruşturma açıldı

Elon Musk'ın insanlar için üretilen kablosuz beyin çiplerinin klinik deneylerine altı ay içinde başlanacağını açıkladı federal soruşturma altında olduğu ortaya çıktı. Neuralink hayvan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor
Neuralink'e federal soruşturma açıldı

Tesla, SpaceX ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk, geçen hafta engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabileceği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışan Neuralink şirketinin, altı ay içinde insan klinik denemelerine başlayacağını duyurdu. Ancak bu dünyanın en zengin insanının planladığı kadar kolay olmayacağa benziyor. Nitekim ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettişi tarafından bir federal savcının talebi üzerine Neuralink'e soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Reuters'e konuşan iki kaynak; soruşturma kapsamında şirkettin deneyler sırasında hayvanlara nasıl davrandığının incelendiğini, olası Hayvan Refahı Yasası ihlallerinin araştırıldığını söyledi. Aynı kaynaklar şirketin tüm dijital kayıtlarının incelendiğini ve 20'ye yakın eski çalışanın görüşlerine başvurulduğunu iddia etti. 

Bin 500'den fazla hayvan öldürüldü

Düzenleyici kurum raporlarına göre ABD Tarım Bakanlığı'nın tüm denetimlerinden geçer not alan Neuralink, Reuters tarafından incelenen kayıtlara ve şirketin hayvanlar üzerindeki deney faaliyetleri hakkında doğrudan bilgisi olan kaynaklara göre 2018'den beri yürüttüğü deneyler sonucunda, 280'den fazla koyun, domuz ve maymun dahil olmak üzere yaklaşık bin 500 hayvanı öldürdü.

Reuters, çalışanlarla mülakatların yanısıra birkaç yıla yayılan şirket tartışmaları ve belgeleri aracılığıyla, son yıllarda insan hatalarıyla yolunda gitmemiş 86 domuz ve 2 maymunu içeren 4 deney belirledi.

Kaynaklar, şirketin üzerinde deney yapılan ve öldürülen hayvan sayısına ilişkin kesin kayıtlar tutmaması nedeniyle bu rakamı kaba bir tahmin olarak niteledi. Neuralink'in araştırmalarında sıçanlar ve fareler de kullanıldı.

"Synchron da benzer ihlaller yaptı"

Reuters, Neuralink'in hayvan hakları ihlali konusunda tek olmadığını, 2021'de insan deneylerine başlama izni alan Synchron'un da benzer ihlaller yaptığı ancak süreçte sadece 60 koyunun öldürüldüğünü yazdı.