24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 11:24 | Son Güncelleme: 22.04.2023 11:36

Norveç petrol fonu BP'nin Genel Kurulu'nda iklim kararına karşı oy kullanacak

Dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan Norveç'in 1,4 trilyon dolarlık devlet varlık fonu yaptığı açıklamada İngiliz petrol devi BP'yi daha sert sera gazı hedefleri benimsemeye çağıran bir karara karşı oy kullanacağını söyledi
Norveç petrol fonu BP'nin Genel Kurulu'nda iklim kararına karşı oy kullanacak

BP halihazırda emisyonları azaltmayı hedeflese de, aktivist grup Follow This tarafından 27 Nisan'da yapılacak hissedar oylaması öncesinde verilen önerge, şirketi Paris İklim Anlaşması'nın küresel ısınmayı sınırlama hedefine uyum sağlamaya çağırıyor.

Norveç fonunu işleten Norges Bank Investment Management (NBIM) geçen yıl yaptığı açıklamada, güvenilir iklim planlarını benimsemeyen şirketlere karşı daha sert bir tavır almayı planladığını belirtti.

Önergenin reddi için neden belirtilmedi

Önergenin reddedilmesi için bir neden belirtilmedi. Ancak fon geçmişte, aktivist gruplar tarafından öne sürülen çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) önerilerini bazen desteklese de, her vakayı kendi esasına göre dikkatle değerlendirdiğini söylemişti.

Follow This e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, NBIM'in büyük bir yatırımcı olarak iklim konularında liderlik göstermesi gerektiğini belirtti. Follow This'in kurucusu Mark van Baal konuyla ilgili "NBIM yeni iklim oylaması politikasının ilk gerçek testinde başarısız oldu" şeklinde yazdı.

Kendisi de petrol ve gaz gelirleri üzerine kurulu olan Norveçli fon, 2022 yılı sonunda BP'nin 2,8 milyar dolar değerindeki hisselerinin %2,73'üne sahipti. BP yönetim kurulu, şirketin ne yapılacağı konusunda kararsız olduğunu söyleyerek hissedarların karara karşı oy kullanmasını tavsiye etti.

Hissedarlara 'karara karşı çık' tavsiyesi

Yatırımcı danışmanları ISS ve Glass Lewis de BP hissedarlarına karara karşı çıkmalarını tavsiye ederken, İngiltere Yerel Yönetim Emeklilik Fonu Forumu (LAPFF) yatırımcılardan kararı desteklemelerini istedi.

Şubat ayında BP, 2019 petrol ve gaz üretim seviyelerini 2030 yılına kadar %40 oranında azaltma planlarından geri adım attı ve şimdi iklim aktivistlerini kızdıracak şekilde %25'lik bir kesinti öngörüyor.