22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 14:00 | Son Güncelleme: 10.07.2024 14:27

Ölümsüzlük arayışının yeni derdi: Sonsuz servet

Ölümsüzlük arayışı son dönemde kriyojenik beden dondurma yöntemini popüler hale getirdi. Ultra zenginlerin ölümü tersine çevirme hayali beraberinde servetlerini de ölümsüz hale getirme derdini getirdi. Uzayan hayatlarına fakir uyanmak istemeyen zenginler yatırımlarını değiştirdi
Getty Images
Getty Images

Emlak avukatları, dondurulan insanlar yeniden canlandırılana kadar servetlerini korumayı amaçlayan vakıf fonları oluşturuyor. Varsayım üzerine inşa edilen bu fonlar gelişmekte olan bir hukuk alanı. Yine de endüstri konferanslarında tartışmayı hak edecek kadar ciddiye alınıyorlar.  Arizona merkezli Alcor Yaşam Uzatma Vakfı'nda çalışan emlak avukatı olan Mark House, "Kriyojenik beden dondurma fikri eksantrik hale geldi. Artık eksantrik olduğu için bu konuyla ilgilenmek moda oldu" dedi. 1.400 üyesi olan vakf halihazırda dondurulmuş yaklaşık 230 kişiyle dünyanın en büyük kriyonik tesisini oluşturuyor. Bir tahmine göre, yaklaşık 5.500 kişi kriyojenik dondurulma planlıyor. House bu türden yaklaşık 100 kişiyle çalıştığını tahmin ediyor.

House ve diğerleri, zaman zaman bir felsefe dersinde sorulan sorulara benzeyen soruları yanıtlamaya çalışıyorlar: Para sonsuza kadar yaşayabilir mi? Vücudunuz kriyonik olarak korunmuşsa ölü mü sayılırsınız? Sadece beyniniz yaşıyorsa yeniden canlanmış sayılır mısınız? Eğer yeniden canlanırsanız aynı kişi mi olursunuz?

Para nasıl biriktirilir?

Michigan'da emekli bir hastane yöneticisi olan Steve LeBel için, halihazırda donmuş olan yaklaşık 500 kişiye katılma şansı bir rüyanın gerçekleşmesi gibi görünüyor. 76 yaşındaki LeBel zamanını geçirmek için her zaman yeni yollar buluyor. Yaşamayı seviyor ve paranın ikinci bir şansın önünde engel olmasını istemiyor. LeBel beden dondurma vakfına 100.000 dolar koymayı planlıyor, geri kalanı ise kızına, kocasına ve vakfına gidecek. LeBel, "Gerçekten bir çözüm bulmak istiyorum, aksi takdirde 200 yıl sonra diriliş sürecini ödemek için para kalmasını umacağım" dedi.

Hak sahibi dondurulan kişinin kendisi

Yeniden canlanma fonları, serveti birden fazla nesle aktarmayı planlayan ultra zengin insanlar tarafından kullanılan hanedan varlıklarının farklı bir hali. Her ikisi de 13,6 milyon dolardan fazla değere sahip mülkler üzerindeki %40 federal vergiden kaçınmaya yardımcı olabilir. Ancak yatırım kazançları gelir vergisine tabidir ve mütevelliler yüksek ücretler talep eder. Aradaki fark hak sahiplerinindir. House, kısmen bir kişinin kendi varlıklarının hak sahibi olmayacağı için yasanın gözünde kişinin farklı olduğunu düşünüyor. Müşterileri için bu fonlar oluşturduğunda, tek hak sahibi yeniden canlandırılan kişidir. House, ölümden dönmenin yasal suları bulandırdığını söyledi. Müşterilerine canlanmanın gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleme yetkisine sahip bir varlık koruyucu atıyor.

Aktif hak sahibine ihtiyaç duyuyor

Florida merkezli bir emlak planlayıcısı olan Peggy Hoyt'a göre, yeniden canlandırılan kişi aynı kişidir. Varlıkların aktif hak sahiplerine ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle müşterinin aile üyelerinin veya kriyonik tesisin dondurulmuş haldeyken para almasını şart koştuğunu söyledi. Kriyonik tesisi veya bir vakfı dahil etmek, müşterinin mirasçıları ölse bile varlığın bir hak sahibi olacağına dair bir güvence sağlar. Ayrıca müşterilerden kişisel canlanma tanımlarını açıklamalarını istiyor. Hoyt, "Bazı insanlar, yalnızca tüm hafızaları bozulmadan bugün oldukları kişi gibi olduklarında yeniden canlanmayı düşündüklerini söyleyeceklerdir. Bazı insanlar bir insan klonunun yeniden canlanmaya eşdeğer olacağını söylemekle yetiniyor. Diğerleri ise beyinleri bir bilgisayara yüklendikten sonra bir bedene sahip olup olmamalarının umurlarında olmadığını söylüyor" dedi.

Kalıcı varlıklar

Yeniden canlanma varlıkları, zengin ailelerin nesiller boyu para biriktirmesini engellemeyi amaçlayan daimi vafrlıklara karşı yasaların sınırlarını da zorlar. ABD'deki eyaletlerin birçoğu varlıkların ömrünü 90 ila 100 yılla sınırlar. Arizona'da bu süre 500, Florida da ise bin yıl. Varlık danışmanı George Bearup "İnsanlar 'Bin yıllık varlığım olsaydı ne yapardım?' diye düşünmeye başladı. Sanırım bu, bazı insanların bedenlerini korumayı düşünmelerine yol açtı" dedi.

Neler yanlış gidebilir?

Tıpkı yeniden canlanma ihtimali gibi, varlık yapıları da politikaların veya işletmelerin değişmesi halinde tersine dönebilir. Bearup "Ben olsam muhtemelen diğer yöne koşardım. Bundan 1.000 yıl sonra gerçekleşebilecek bir şey için nasıl taslak hazırlarsınız? Kuralların ne olacağını kim bilebilir?" dedi.
Kriyonik miras planlayıcıları, Alabama Yüksek Mahkemesi'nin şubat ayında dondurulmuş embriyoların çocuk olarak nitelendirildiği kararın potansiyel sonuçlarıyla boğuşuyor. Düzenlemeler henüz icat edilmemiş teknoloji ve tıbbi prosedürlerin ortaya çıkışını hesaba katmalı. Federal hükümet dondurulmaları yasaklayabilir. Varlıklar genellikle varlık şirketleri veya bankalar tarafından yönetilir, ancak bir kişi yeniden hayata döndürüldüğünde bir vasisinin hala var olup olmayacağını kimse bilemez. Bu nedenle, varlık yöneticileri ve koruyucuları için esneklik ve halefiyet planlaması çok önemli.

Varlık yönetimi için yeni sistemler

LeBel, bir banka ya da varlık şirketinin vasi olması riskini almak istemiyor. Michigan merkezli Cryonic Institute'un yönetim kuruluyla birlikte çalışarak bu koruma tesisinin bir vakıf şirketi olarak çalışmasını sağlıyor. House, Alcor ile birlikte belirli bir süre sonra yeni üyelerin atanacağı varlık koruyucu komiteler oluşturmak için çalıştığını söyledi. Her düzenlemede adı geçen orijinal koruyucu öldüğünde, komite görevi devralır.

Canlandırmanın vergi sonuçlarını inceleyen Creighton Üniversitesi vakıf ve emlak profesörü Victoria Haneman, yeniden canlandırma varlıklarının, sistemdeki bazı dönemlerin başarısız olması veya yıllar sonra diriltilememe durumunda neler olacağının belirtilmesi gerektiğini söyledi. Eğer diriltme mümkün değilse mahkeme vakfı gözden geçirecektir. Haneman, varlık şartlarının, bu senaryoda paraya ne olacağını, örneğin fonları alabilecek bir hayır kurumunun adını içermesi gerektiğini söyledi. Ancak yeniden canlandırmanın mümkün olmadığına kim karar veriyor?

Zenginler ölümsüzlüğe yatırım yapıyor

Bilim geliştikçe, daha fazla insan kriyojenik beden dondurmayı düşünüyor. Teknoloji devleri Jeff Bezos, Sam Altman, Larry Ellison ve Larry Page ölüme ve yaşlanmaya meydan okumaya çalışan şirketlere yüz milyonlarca dolar bağışta bulundu. Bu ayın başlarında, biyoteknoloji dehası Laura Deming tarafından yönetilen Cradle Healthcare Co. yeniden canlanmanın anahtarı olan yeniden ısıtma teknolojisini geliştirme vaadiyle kriyonik sahnesine çıktı. Bu hamle sektöre çok ihtiyaç duyulan güvenilirliği kazandırdı.