Bloomberg Markets Live Pulse anketine göre, sağlıksız gıda satan şirketlerin, zayıflama ilaçlarının artan popülaritesine karşı koymak için iş modellerini değiştirmeleri ya da yatırımcıları kendilerinden uzaklaştırma riskini almaları gerekiyor. Ankete katılan her dört kişiden yaklaşık üçü şekerli, yağlı ya da aşırı işlenmiş gıdalar üreten ya da pazarlayan şirketlerin porsiyonlarını küçülterek, tariflerini ayarlayarak ya da varlıklarını tamamen elden çıkararak işletme planlarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Ankete katılan 303 kişinin dörtte birinden biraz fazlası, hazır gıda sektörünün Zepbound, Ozempic ve Wegovy gibi iştah kesici ilaçların ortaya çıkardığı tehditten etkilenebileceğini düşünüyor.
Tüketiciler sağlıklı kalorilere yöneliyor
Pictet Asset Management'ın beslenme fonunun baş yöneticisi Mayssa Al Midani, “Gelişmiş dünyadaki zorluk, kalori tüketimini artırmaktan ziyade bu kalorileri daha sağlıklı gıdalara kaydırmakla ilgili. Doğru kategori risklerine sahip şirketlerin yanı sıra yenilik yapma ve çağa uyum sağlama kapasitesine sahip şirketlere yatırım yaptığımızdan emin olmamız gerekiyor” dedi.
Sağlıksız gıda hisseleri yıllardır bazı yatırımcılar tarafından hoş karşılanmıyor. Ancak bu durum çoğunlukla çevresel ve sosyal konularına odaklanan yatırımcılarla sınırlı kaldı ve hiçbir zaman hisseleri elden çıkarma çağrılarına dönüşmedi. Bu durum, büyük ölçüde diyabet ve obezite için reçete edilen yeni ilaç sınıfı nedeniyle değişiyor.
Sağlıksız gıdalar ve kömür benzetmesi
Montanaro Asset Management'tan Kate Hewitt, “Sağlıksız gıdaları ‘yeni kömür’ olarak değerlendirilebilir. Bazı önemli ayrımlar var, ancak kömürden uzaklaşmanın iklim değişikliğini ele alma konusundaki acil ihtiyaçtan kaynaklanması gibi, sağlıksız yiyeceklerden uzaklaşmak da obezite ve bununla ilişkili hastalıklar ve sağlık maliyetleriyle mücadelede kritik öneme sahip” dedi.
Market müşterileri daha az ürün alıyor
Bloomberg Intelligence'ın 2030 yılında 80 milyar dolarlık bir pazar olabileceğini tahmin ettiği obezite tedavileri sindirimi yavaşlatıyor ve kullanıcıların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı oluyor. Gıda üzerinde zaten bir etkisi var. ABD'nin en büyük gıda perakendecisi Walmart ekim ayında yaptığı açıklamada ilaçların hızlı yükselişinin müşterilerin satın aldığı toplam kaloriyi azaltmaya başladığını söyledi. Bu ayın başlarında Ozempic'in üreticisi Novo Nordisk CEO'su, yeni ilaçlarla ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyen endişeli gıda CEO'larından telefonlar aldığını söyledi.
Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri popüler ilaçlar nedeniyle yatırım kararlarında değişiklik yaptıklarını belirtirken, sadece %15'i yeni obezite tedavisi haberlerinin piyasaları etkilemeyeceğini söyledi. Ancak gelecekte önemli gelişmeler olacağını düşünen katılımcıların büyük bir kısmı zayıflama hapı veya başka bir seçeneğin piyasaya çıkmasını bekliyor.
Elbette gıda şirketleri için bu etki o kadar da kötü olmayacaktır. Halihazırda ürünlerini daha sağlıklı olarak pazarlayan restoranlar ve perakendeciler, müşterilerin gıda hazırlama konusunda daha seçici olmaları halinde işlerinde bir artış göreceklerini umuyorlar. Nestle gibi şirketler kilo verme tedavilerini tamamlayabilecek ürünler üzerinde çalışıyor.