22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2024 11:36 | Son Güncelleme: 07.10.2024 11:40

Pfizer'a Starboard Value desteği: 1 milyar dolarlık hisse aldı

Pfizer'ın hisseleri Covid-19 aşılarına ve tedavilerine olan talebin yavaşlaması nedeniyle düşüşe geçti. Aktivist yatırımcı Starboard Value şirketin performansını tersine çevirmek için 1 milyar dolarlık hisse aldı
Pfizer'a Starboard Value desteği: 1 milyar dolarlık hisse aldı

Aktivist yatırımcı Starboard Value, ilaç üreticisi Pfizer'ın yaklaşık 1 milyar dolarlık hissesini %0,85 oranında satın aldı ve zor durumdaki ilaç üreticisinin performansını tersine çevirmek için değişiklikler yapmasını istiyor. Pfizer cuma günü itibariyle yaklaşık 162 milyar dolar piyasa değerine sahipti. Şirketin dünyanın ilk Covid-19 aşısını üretmesinin ardından hisseleri 2021'in sonlarında ulaştığı rekor seviyeden yarı yarıya düştü. S&P 500'deki %21'lik artışa kıyasla bu yıl şimdiye kadar çok az değişiklik gösterdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Starboard'un Pfizer'in iki eski yöneticisi Ian Read ve Frank D'Amelio'ya çabalarına yardımcı olmaları için başvurduğunu ve iki yöneticinin de yardım etmek istediklerini ifade ettiklerini söyledi. Read, 2010-2018 yılları arasında Pfizer'in icra kurulu başkanlığını yürütmüş ve halefi olarak mevcut CEO Albert Bourla'yı seçmişti. D'Amelio ise 2007'den 2021'e kadar Pfizer'in finans müdürü olarak görev yaptı.

Diğer ürünleri zararı karşılayamadı

New York merkezli ilaç üreticisi Covid-19 aşısını rekor bir sürede teslim ederek statüsünü sağlamlaştırdı ve toplulukların yeniden açılmasına ve çocukların okula dönmesine yardımcı oldu. Pfizer'in aşısı ve Covid-19 ilacı Paxlovid, 2022 yılında 100 milyar dolarlık satış rakamını aştı. Ancak dünya normale dönerken bahis geri tepti. Şimdi, Pfizer düşen Covid-19 satışlarıyla mücadele ederken, şirketin diğer ürünleri boşluğu dolduramadı. Daha da kötüsü, Eli Lilly ve Novo Nordisk gibi rakipleri daha büyük başarılar elde ederken, şirketin yakından izlenen bir kilo verme hapına yönelik ilk girişimi de hayal kırıklığına uğradı. Pfizer şimdi obezite karşıtı ilacın günde bir kez kullanılan bir versiyonunu geliştiriyor. Pfizer geleceğinin büyük bir kısmını kanser ilaçlarına yatırıyor ve bu ilaçların milyarlarca dolarlık yeni satış getirebileceğini düşünüyor. Geçen yıl biyoteknoloji şirketi Seagen'i ve onun öncü hedefe yönelik kanser ilaçları sınıfını satın almak için 43 milyar dolar harcamayı kabul etti. Pfizer, antikor-ilaç konjugatları olarak bilinen Seagen ilaçlarının 2030 yılına kadar yıllık 10 milyar dolarlık satış yapmasını beklediğini söyledi.

Jeff Smith liderliğindeki Starboard, farklı sektörlere yatırım yapıyor ancak özellikle teknoloji alanında aktif. Starboard 2019'da ilaç devi Bristol-Myers Squibb'in rakibi Celgene'i satın almak için yaptığı 74 milyar dolarlık anlaşmayı iptal ettirmek için girişimde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Starboard ayrıca 2019 yılında sağlık teknolojileri şirketi Cerner'da da yönetim kurulu üyeliği kazandı.