Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu, ülkeyi bir turizm merkezi haline getirmek için milyarlarca dolar akıtmaya çalışıyor. Şimdi de Krallık'ın amiral gemisi olan havayolu şirketi Saudia'yı satın almak için erken görüşmelerde bulunuyor. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Kamu Yatırım Fonu, 80 yıllık Saudia'yı önümüzdeki yıl içinde büyüyen havacılık varlıkları portföyüne katacak bir anlaşma yapmayı düşünüyor. Kaynaklar fonun verimlilik ve karlılığı artırmak amacıyla havayolu şirketinin mülkiyetini hükümetten devralacağını söyledi. Havayolu şirketinin daha sonra özelleştirilebileceğini ya da varlık fonunun şu anda kurmakta olduğu Riyadh Air ile birleştirilebileceği ifade ediliyor.
Saudia 142'den fazla uçaktan oluşan bir filoya sahip ve dünya çapında 90'dan fazla noktaya uçuyor. Satın almaya dair nihai karar verilmedi. Görüşmeler henüz erken aşamada ve satın alma planı ertelenebilir ya da tamamen vazgeçilebilir.
Bölgedeki havayolu şirketlerine meydan okumaya çalışıyor
Suudi Arabistan Riyad'ı güçlü bir iş merkezine dönüştürmeyi ve küresel transfer trafiği için büyük Körfez havayolları ile rekabet etmeyi hedefliyor. Bu çabaların bir parçası olarak kamu varlık fonu tarafından kurulan Riyadh Air, kendi ağını oluşturmaya ve bölgedeki yerleşik Emirates ve Qatar Airways'e meydan okumaya çalışıyor. Bu arada, ülkenin en büyük havayolu şirketi olan Cidde merkezli Saudia, hac ziyaretlerine odaklanmak üzere yeniden konumlandırılıyor.
Yılda 150 milyon turist hedefi
Prens Selman'ın Vizyon 2030 hedefi kapsamında Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirme ve petrole bağımlı ekonomiye daha fazla döviz çekme planlarının bir parçası olarak 2030 yılına kadar yılda 150 milyon turist çekmek istiyor.
Kamu varlık fonu bu planın bir parçası olarak devlet kontrolündeki kilit araç olacak ve Riyad havaalanını dünyanın en büyüklerinden biri haline getirecek. Fon ayrıca bir uçak kiralama şirketinin yanı sıra bir helikopter firması kurdu ve Saudia'nın mühendislik iştirakine yatırım yaptı.