05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2024 14:27 | Son Güncelleme: 05.10.2024 15:38

Putin'in Kuzey Denizi petrol kârı çöktü: 45 milyondan 4 milyon euro’ya düştü

Kremlin'in sahibi olduğu enerji devi Gazprom, yaptırımlar ve ek gelir vergisi nedeniyle geçen yıl Kuzey Denizi'ndeki kârında çöküş yaşadı. Petrol devi şimdi sadece 4 milyon euro kazanıyor
Putin'in Kuzey Denizi petrol kârı çöktü: 45 milyondan 4 milyon euro’ya düştü

The Telegraph'ın haberine göre Rus hükümetine ait olan Gazprom UK, Companies House'a sunulan hesaplara göre vergi öncesi kârının 2022'deki 45 milyon euro’dan geçen yıl 4 milyon euro’ya düştüğünü gördü. Şirket, Hollandalı bir iştiraki aracılığıyla Rus ana şirketine 1,7 milyon euro temettü ödemiş olup, bu rakam bir önceki yıl 41 milyon euro idi. Gazprom UK, 2020 yılından bu yana Alman Wintershall şirketiyle ortak bir girişim kapsamında İngiliz ve Hollanda sularına yayılan Sillimanite sahasından gaz üretiyor. Ancak, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin Kremlin'in ihracatını sekteye uğratan bir Batı yaptırımı dalgasına yol açmasından iki yıl sonra, mart ayında hisselerini satmayı planladığını açıkladı.

Şirketin İngiltere'deki iştiraki, savaşın ardından enerji fiyatlarındaki artıştan yararlanıyordu ve bu da Rusya'nın en büyük vergi mükellefi olan şirketin 2021 ve 2022'de Kremlin'e milyonlar göndermesine yardımcı oldu.

Vergiler düşüşü etkiledi

Birleşik Krallık'taki şirket yaptığı açıklamada “Kârdaki azalma öncelikle üretim hacimlerindeki düşüşten kaynaklanıyor” dedi. Hesaplar ayrıca Gazprom'un İngiltere'deki karının büyük bir kısmının Rishi Sunak'ın şansölye olduğu dönemde uygulamaya koyduğu enerji kar vergisi tarafından tüketildiğini ve verginin Mayıs 2022'de uygulanmaya başlamasından bu yana toplam 2.9 milyon sterlin ödeme yapıldığını gösteriyor. Rusya Devlet Başkanı ayrıca savaşı finanse etmekte zorlanan Gazprom'a 2025 yılına kadar Rusya'da ek bir üretim vergisi getirdi.

Gelirin eskiye dönmesi zaman alacak

Raporlar, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Rusya'nın en güçlü şirketlerinden biri olan Gazprom'un dramatik düşüşünü vurguluyor. Şirketin liderleri tarafından hazırlatılan ve bu yaz yayınlanan bir rapor, gelirlerin en az on yıl boyunca savaş öncesi seviyeleri aşmasının mümkün olmadığını ve Avrupa'ya gaz ihracatının 2035 yılına kadar savaş öncesi seviyelerin ancak üçte birine ulaşabileceğini öngörüyordu.