03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2023 19:34 | Son Güncelleme: 03.09.2023 19:51

Raimondo Çin'i uyardı: Amerikan iş dünyasının sabrı tükenme noktasında

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Pazar günü yayınlanan röportajında Çin'i, ABD'de iş dünyasının sabrının "tükenmekte olduğu" konusunda uyararak Amerikan şirketlerinin "öngörülebilir bir ortam ve eşit bir oyun alanı" istediğini söyledi
Raimondo Çin'i uyardı: Amerikan iş dünyasının sabrı tükenme noktasında

Reuters'ın haberine göre dünyanın en büyük iki ekonomisi eskiden birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıydı, ancak Washington artık jeopolitik olarak kendisine çok daha yakın olan Kanada ve Meksika ile ticaretini artırırken, Pekin ise ABD'den uzaklaşmasıyla daha çok Güneydoğu Asya ile ticaret yapmaya çalışıyor.

Kısa bir süre önce Çin'e seyahat düzenleyen Raimondo, ABD'li işletmeler arasında ilişkilerin yürümesi için güçlü bir iştah olduğunu ve Çin hükümetinin bazı eylemleri olumlu olsa da sahadaki durumun söylemle örtüşmesi gerektiğini söyledi.

Çin bu mesaja kulak vermeli

CBS'in Face the Nation programına konuşan Raimondo, "Çin işleri daha da zorlaştırıyor" şeklinde konuşurken sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'e karşı çok açık konuştum. Amerikan iş dünyasının sabrı tükeniyor. Öngörülebilir bir ortama ve eşit bir oyun alanına ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Umarım Çin de bu mesaja kulak verir ve böylece istikrarlı ve büyüyen bir ticari ilişkiye sahip olabiliriz"

Raimondo, ABD'li firmaların açıklanamayan büyük para cezaları, işletmelere yapılan baskınlar ve casusluk yasasında yapılan değişiklikler gibi yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi. CNN'e verdiği demeçte "Çinli muhataplarımla yaptığım tüm görüşmelerde çok net, doğrudan ve kararlıydım. Hiç lafı dolandırmadım. Hiçbir şeyin üstünü kapatmaya çalışmadım" diyen Raimondo, ayrıca Çinli yetkililere Ağustos sonunda Çin'e yapacağı seyahat öncesinde e-postalarının hack'lendiğini söylediğini de hatırlattı.

Çin emlak sektöründe krizle yüz yüze

CNN'e verdiği demeçte, "Bunu bilmediklerini ve kasıtlı olmadığını öne sürdüler. Ancak bunu masaya yatırmamın ve onlara bildirmemin önemli olduğunu düşünüyorum ve bu tür eylemleriniz olduğunda güven inşa etmenin zor olduğunu bilmelerini sağladım"

Çin, küresel piyasaları sarsan bir yavaşlamayla boğuşuyor ve dikkatler şu anda Country Garden'ın artan borç krizine odaklanmış durumda. Raimondo konuyla ilgili "Bence Çin ekonomisinin yavaşladığına dair hiçbir şüphe yok. Ve kesinlikle emlak sektöründe gerçekten önemli zorluklar yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

Raimondo, Çin ekonomisinin daha şeffaf ve piyasa odaklı olduğunda daha iyi olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Bu kurumlar kapandıkça ve yönetmelikleri uygulama biçimlerinde daha keyfi hale geldikçe ekonomi oldukça zorlanıyor"