25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2023 17:15 | Son Güncelleme: 10.06.2023 17:27

Rus bankacı Kostin: ABD doları hakimiyetinin sonu yaklaştı

Moskova'nın en güçlü bankacılarından biri Reuters'a yaptığı açıklamada, Çin yuanının yükselmesi ve dünyanın geri kalanının Batı'nın Ukrayna konusunda Rusya'yı dize getirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının tehlikesini görmesiyle ABD dolarının hakimiyetinin sonunun yaklaştığını söyledi
Rus bankacı Kostin: ABD doları hakimiyetinin sonu yaklaştı

Rusya'nın ikinci büyük bankası olan devlet kontrolündeki VTB'nin CEO'su Andrei Kostin, krizin dünya ekonomisinde köklü değişikliklere yol açtığını ve tam da Çin'in en büyük küresel ekonomik güç haline geldiği bir dönemde küreselleşmeyi baltaladığını söyledi.

Soğuk Savaş'tan da tehlikeli günlerdeyiz

Dünyanın yeni bir Soğuk Savaş içinde olduğunu düşünüp düşünmediği sorulan Kostin, bunun artık Soğuk Savaş'tan daha tehlikeli bir "sıcak savaş" olduğunu söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin yüz milyarlarca dolarlık Rus devlet varlıklarını dondurma hamlelerinden zarar göreceğini, zira pek çok ülkenin ödemelerini ABD para birimi ve euro dışında gerçekleştirmeye başladığını, Çin'in ise para birimi kısıtlamalarını kaldırmaya doğru ilerlediğini söyledi.

Moskova'nın güneyine bakan VTB gökdeleninin 59. katında Reuters'a konuşan 66 yaşındaki Kostin, "Amerikan dolarının egemen olduğu uzun tarihi dönem sona eriyor" dedi ve ekledi: "Çin'in para birimi kısıtlamalarını kademeli olarak kaldıracağı zamanın geldiğini düşünüyorum"

Çin'in ABD devlet tahvillerine yönelmesi tehlikeli

"Çin, yuan'ını konvertibl olmayan bir para birimi olarak tutarsa dünyanın 1 numaralı ekonomik gücü olamayacağının farkında" diyen Kostin, Çin'in rezervlerini ABD devlet tahvillerine yatırmasının tehlikeli olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD doları, küresel rezerv para birimi olarak sterlinin önüne geçtiği 20. yüzyılın başlarından bu yana baskın konumda, ancak JPMorgan bu ay küresel ekonomide dolarsızlaşma işaretlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Çin'in son 40 yıldaki olağanüstü ekonomik yükselişi, Ukrayna'daki savaşın yarattığı serpinti ve ABD'nin borç tavanı konusundaki kargaşası doların durumunu yeniden sorgulattı.

Kostin, VTB'nin üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmalarda yuan kullanmayı tartıştığını söyledi.