02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 12:35 | Son Güncelleme: 25.10.2022 13:27

Şi Ciniping’in liderliği yeni dönemde devam ederken Çinli milyarderler 35 milyar dolar kaybetti

Çin'de Komünist Parti Ulusal Kongresi sonrasında ülkeyi gelecek 5 yılda yönetecek Komünist Parti kadroları belirlendi. Şi Cinping, üçüncü kez seçildi. Ülkede bu durum ekonomiyi de etkilendi. Çin'in en zenginleri dün 35 milyar dolar kaybetti
Şi Ciniping’in liderliği yeni dönemde devam ederken Çinli milyarderler 35 milyar dolar kaybetti

Çin'in en zenginleri, Çin Komünist Parti’nin Ulusal Kongresi sonrası Şi Cinping’in hükümet üzerindeki sıkı kontrolünün devam etmesinin ardından 35 milyar dolardan fazla kayıp yaşadılar. 

Pinduoduo Inc.'den Colin Huang, servetinin 5,1 milyar dolar düştüğünü görürken, Tencent Holdings Ltd.'den Pony Ma ve ülkenin en zengin insanı Zhong Shanshan’ın, şirketlerinin hisseleri Komünist Parti'deki kadro değişikliklerinin ardından değer kaybetti ve dün 2 milyar dolardan fazla kayıp yaşadılar. 

Bunlar, Bloomberg Milyarderler Endeksi tarafından takip edilen dünyanın en zengin 500 kişisi arasındaki en büyük düşüşler oldu. Alibaba Group Holding Ltd.'den Jack Ma ve NetEase Inc.'den William Ding’in de servetleri 2,8 milyar dolar düştü.

ABD'de işlem gören hisseler de düştü

Şi’nin en yakın müttefiklerini liderlik sıralarının en üstüne koyma hamlesi, Çin'in servet ve özel sektör üzerindeki baskılarının devam edeceğine dair endişeleri artırıyor. Pazartesi günü, ülkenin Hong Kong'da işlem gören hisselerini izleyen bir endeks, kurulduğu 1994 yılından bu yana herhangi bir Komünist Parti kongresinden daha fazla düştü ve yabancılar şehirdeki ticaret bağlantıları aracılığıyla rekor miktarda hisse sattı. En çok ABD'de işlem gören Çin hisse senetleri değer kaybetti. 

Çin Halk Bankası'nın, 14 yılın en düşük seviyesine ayarlayarak sıkı kontrol ettiği kur dengesi üzerindeki kontrolünü gevşetmesinin ardından yuan, 2007'den bu yana en zayıf seviyesine gerilemeye devam ediyor. Hong Kong'daki KGI Asia'nın yatırım stratejisi başkanı Kenny Wen, “Bugünkü düşüş, kırılgan yatırımcı duyarlılığını yansıtıyor. İnsanlar, değişiklikten sonra Çin ekonomisi için etkisini görmeye ve beklemeye çalışıyorlar” dedi. 

Son on yılın en kötü yılı

Pazartesi günkü çöküşten önce bile, Şi’nin katı Covid politikaları ekonomiye zarar verdiği için Çin'in en zengin insanları on yılın en kötü yılını yaşıyorlardı. Bloomberg'in servet endeksine göre Cuma günü, dünyanın en zengin 500 insanı arasında 783 milyar dolar değerinde 76 Çinli milyarder bulunurken, geçen yılın sonunda 1,1 trilyon dolarlık net değere sahip 79 işadamı vardı. 

Şi’nin emsal teşkil eden bir üçüncü dönem için yeniden atanması sürpriz olmasa da, onun sadık adamlarının yükselişi, ulusun yükselişini destekleyen kolektif liderlik modelinden kopuyor ve artık tepede onun politikalarını sorgulayacak daha az ses var. Bu karar, ülkenin ekonomiye zarar veren katı Covid yaklaşımına bağlı kalacağını gösteriyor.