29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 18:11 | Son Güncelleme: 31.01.2023 18:26

Spotify yaptığı büyük podcast yatırımlarının ardından zarar açıkladı

Spotify, 2022'nin son çeyreğinde 270 milyon Euro zarar açıkladı. Buna rağmen şirket kullanıcı sayısını yüzde 20 artırmayı başardı. Aylık 489 milyon aktif kullanıcısı olan uygulamanın, abonelik geliri 2,72 milyar Euro'ya ulaştı
Spotify yaptığı büyük podcast yatırımlarının ardından zarar açıkladı

Spotify son çeyrekte kullanıcı sayısında güçlü bir artış olduğunu açıkladı. Ancak şirket, kendi orijinal podcast işini kurmak için yoğun yatırım yapmasının ardından üç aylık bir kayıp daha yaşadı. Geçen hafta çalışanlarını işten çıkaran ve üst düzey yönetimini yeniden organize eden müzik şirketi, yoğun bir harcama döneminin ardından bu yıl daha verimli bir işletme olmayı hedeflediğini söyledi. Joe Rogan, Michelle Obama ve Kim Kardashian gibi yüksek profilli kişilerle anlaşmalar sağlayarak şirketin podcast işini büyütmesine öncülük eden  İçerik ve Reklam İşleri Başkanı Dawn Ostroff şirketten ayrılacak.

Kullanıcıları yüzde 20 arttı

Spotify, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 489 milyon aylık aktif kullanıcı açıkladı ve şirketin rehberliğini aştı. Şirket, pazarlama kampanyalarının bir sonucu olarak Hindistan ve Endonezya'daki büyümenin yanı sıra sekizinci yıllık Wrapped kampanyasından ve tatil sezonundan aldığı gücün altını çizdi. 

Spotify'ın en kazançlı müşteri türü olan aboneler, promosyonlar ve aile paketleri nedeniyle yüzde 14 artışla 205 milyona ulaştı ve şirketin beklentilerini aştı. Son çeyrek başlamadan hemen önce Spotify, şirketin salt müzik hizmetinden daha çeşitlendirilmiş bir ses işine dönüşmesinde başka bir adım olan sesli kitaplara yönelik genişlemesini başlattı. Kullanıcılar artık bağımsız yazarlara ve büyük yayıncılara ait 300 binden fazla kitaptan oluşan bir kataloğu indirme başına ödeme esasına göre satın alabilir ve dinleyebilir.

Apple ile komisyon savaşı

CEO Daniel Ek, Apple’ın App Store politikalarının sesli kitap tekliflerinin sunulmasını engellediğini söyledi. Spotify, kullanıcılarını uygulama içinden değil, bir web tarayıcısı üzerinden alışveriş yapmaya yönlendirdi. Daha yorucu bir kullanıcı deneyimi olsa da bu hareket, Apple'ın indirmeler için yüzde 30'a varan bir komisyon alamayacağı anlamına geliyor. Spotify, yıllardır uygulama içi satın alma politikaları nedeniyle Apple ile savaşıyor.

Reklam giderlerinden etkilendi

Spotify, bir yıl önceki 39 milyon Euro zarara kıyasla 270 milyon Euro veya hisse başına 1,40 Euro zarar bildirdi. İşletme giderlerinin, reklam satış ekibinden, platform yatırımından ve satın almalarından kaynaklanan kişi sayısı artışının yanı sıra genel olarak yüksek reklam giderlerinden etkilendiğini söylüyor. Yöneticiler, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları çekmeye ve yeni ses biçimlerine doğru genişlemeye çalışırken şirketin kârdan çok yatırıma öncelik vereceğini yıllardır söylüyor. Ancak geçen sonbaharda şirket, yoğun bir yatırım döneminden çıkarken bu yıl karlılığın artmasının beklendiğini belirtti.

Şirket yaptığı açıklamada 2022’yi bir yatırım yılı olarak adlandırdı ve ileriye dönük olarak şirket çapında daha fazla verimlilik beklediğini ve gelirin işletme giderlerinden daha hızlı artmaya başlayacağını söyledi. Geçen hafta Spotify, daha geniş maliyet düşürme önlemlerinin bir parçası olarak yaklaşık 600 çalışanını işten çıkardı. 

Üç aylık dönemde abonelik işi için kullanıcı başına ortalama gelir yüzde 3 artarak 4,55 Euro'ya ulaştı ancak sabit kur bazında yüzde 1 düştü. Şirket, indirimli planlar ve daha yeni pazarlarda daha düşük fiyatlar aracılığıyla yeni aboneler çektiği için metrik baskı altında kaldı. Spotify, kullanıcı başına gelirin artmasına yardımcı olan ABD de dahil olmak üzere düzinelerce pazarda bir yıldan uzun bir süre önce aile planının fiyatını artırmaya başladı. Ekim ayında CEO Ek, abonelerin 2023'te hizmet için fiyat artışları bekleyebileceklerini söyledi.

Abone sayısını yüzde 18 artırdı

Son çeyrekte en büyük gelir kaynağı olan abonelikler yüzde 18 artışla 2,72 milyar Euro'ya ulaştı. Reklam geliri yüzde 14 artışla 449 milyon Euro'ya yükseldi. Podcast işini genişletirken Spotify için özel bir büyüme alanı haline gelen reklam geliri, dönem toplam gelirinin yüzde 14'ünü oluşturdu. Aralık çeyreği için gelir yüzde 18 artışla 3,17 milyar Euro'ya yükseldi ve şirketin 3,2 milyar Euro'luk beklentisinin biraz altında kaldı. Spotify gelir artışının dövizin etkisi hariç beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.