10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.08.2022 16:27 | Son Güncelleme: 19.08.2022 16:54

Starbucks Rusya'da Stars Coffee olarak yeniden açıldı

Ukrayna Savaşı ile birlikte Rusya'dan çıkan Starbucks yeniden açıldı. Ancak artık ABD'li bir kahve zinciri değil. Adı Stars Coffee, logosu biraz daha farklı ve sahibi rapçi Timati ile işletmeci Anton Pinsky
Starbucks Rusya'da Stars Coffee olarak yeniden açıldı

Starbucks'ın, yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösterdiği Rusya pazarından ayrılmasının ardından ABD'li kahve zincirinin Rusya'daki hisselerini ünlü rapçi Timati ve restoran işletmecisi Anton Pinsky aldı. Yeniden markalaşan kahve dükkanlarını bugün Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezinde Stars Coffee adıyla yeniden açıldı.  

2015 yılında Benim En İyi Arkadaşım Vladimir Putin adında bir şarkı çıkaran Timati ve ortağı Pinsky, Moskova'nın merkezindeki ilk dükkanın açılışında şirketin yeni logosunu da tanıttı. 

Starbucks'ın ikonik deniz kızı figürünün yerini geleneksel Rus kokoshnik başlığını takan bir kadın figürü aldı. Önümüzdeki hafta 10 kafe daha ve Eylül sonuna kadar toplam 130 kafe daha hizmet vermeye başlayacak.

Olayın geçmişi

Starbucks, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından 8 Mart'ta tüm ürünlerinin sevkiyatı da dahil olmak üzere Rusya'daki tüm ticari faaliyetleri askıya aldığı duyurdu. Açıklamada, şirketin Rusya pazarından ayrılma kararı aldığı ve artık pazarda bir marka varlığına sahip olmayacağı kaydedildi.

Rusya'daki ilk mağazasını 2007'de açan Starbucks'ın ülkede lisans sahibi Alshaya Group tarafından işletilen 130 mağazası bulunuyordu

Rusya'daki yaklaşık 2 bin çalışana 6 ay boyunca ödeme yapılacağı belirtilen açıklamada, çalışanların Starbucks dışındaki yeni fırsatlara geçişlerine de yardımcı olunacağı ifade edildi. Seattle merkezli şirket, mayıs ayında Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle 15 yıldır bulunduğu Rusya piyasasından tamamen çıktığını açıklamıştı.