05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 23:22 | Son Güncelleme: 06.11.2023 23:27

Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimini kıstı, fiyatlar yükseldi

Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamalarına bağlı kalacaklarını teyit etmelerinin ardından petrol fiyatları yükselişe geçti
Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimini kıstı, fiyatlar yükseldi

West Texas Intermediate ham petrolü yüzde 2'den fazla artarak varil başına 82 doların üzerinde işlem gördü. OPEC+'nın ağır toplarının Pazar günü yaptığı açıklama, küresel talebin zayıflamasına ilişkin endişelerin petrol fiyatlarını geçen hafta neredeyse yüzde 6 oranında aşağı çekmesinin ardından geldi. Ham petrol, İsrail-Hamas savaşı başlamadan önce görülen fiyatlardan işlem görüyor, zira çatışmalar dünya petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu'daki üretimi sekteye uğratmıyor. En azından şimdilik.

Bloomberg'in haberine göre savaşın hala yayılabilme ihtimali masada olsa da, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları, geçen ay Çin imalatındaki sürpriz daralmanın altını çizdiği zayıf talep görünümü nedeniyle arzı sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor. Suudi Arabistan günlük üretimini 1 milyon varil azaltırken, Moskova da OPEC+ ülkeleriyle daha önce yapılan kesintilere ek olarak ihracatını 300 bin varil kısıyor.

Kesintiler 2024'ün ilk çeyreğinde de sürebilir

UBS Group AG emtia analisti Giovanni Staunovo, "Her yılın başında mevsimsel olarak zayıflayan petrol talebi, devam eden ekonomik büyüme endişeleri ve üreticiler ile OPEC+'nın petrol piyasasının istikrar ve dengesini destekleme amacı göz önüne alındığında, bu gönüllü arz kesintilerinin 2024'ün ilk çeyreğine kadar uzatılacağına inanıyoruz" dedi.

Bu arada Saudi Aramco, beş petrol türünden ikisi için Asyalı müşterilerine Aralık ayı resmi satış fiyatlarını değiştirmedi. Ancak krallık, Avrupa için fiyatlarını düşürerek bölgedeki tüketime ilişkin endişelerin bir başka işaretini verdi.