28 Ağustos 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 13.07.2023 13:29 | Son Güncelleme: 13.07.2023 13:43

TAİK Başkanı Yalçındağ: NATO'da kazandığımız siyasi ivmeyi fırsatına çevirmeliyiz

Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'nin NATO'da kazandığı siyasi ivmenin, iş ve yatırım fırsatına çevrilmesi gerektiğine dikkat çekti
TAİK Başkanı Yalçındağ: NATO'da kazandığımız siyasi ivmeyi fırsatına çevirmeliyiz
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

NATO Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yalçındağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ​​​​​​​ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinin ekonomi açısından çok önemli sonuçları olacağını, zirvenin Türkiye açısından çok başarılı geçtiğini söyledi. 

"Yeni bir süreç başlıyor"

Erdoğan-Biden görüşmesinde Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sürecin başladığı sinyalinin verildiğine dikkati çeken Yalçındağ "Zirve, AB-Türkiye ilişkileri açısından da çok önemli bir gelişmeye sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve başlamadan hemen önce Başkan Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'İsveç’in NATO yolunu açalım siz de Türkiye’nin Avrupa yolunu açın.' demesi beklenmeyen bir sürprizdi. Cumhurbaşkanı bir taşla 2 kuş vurdu, İsveç’e onay verirken, Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefini de yeniden gündeme getirmiş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

"İş fırsatlarına konsantre olmalıyız"

TAİK olarak misyonlarının "ticari diplomasi" olduğunu hatırlatan Mehmet Ali Yalçındağ, iş dünyasının da Batı’yla karşılıklı iş fırsatlarına konsantre olması gerektiğine işaret etti.

Yalçındağ, "Son birkaç yıldır oluşan farklı arayışlara sağlıklı alternatif olacak şekilde Batı’yla ekonomik ilişkilere yeni boyutlar katmanın, doğrudan yatırım fırsatlarını yeniden canlandırmanın stratejik önemi olacak. Bu çerçevede Başkan Trump döneminde, TAİK ve Amerikalı eş kuruluşları olarak Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerine 100 milyar dolarlık bir hedef koymuştu. Bu hedef hala geçerli, NATO Zirvesinde oluşan ortamda bu hedefe çok daha rahat ulaşılacaktır. Seçim sonuçlarıyla birlikte Amerikan kamuoyunda Türkiye’ye bakışın farklılaştı, yeni ekonomi yönetimi güven verdi, Amerikan iş dünyasında yatırım iştahı kabardı. TAİK olarak 19 Eylül'de New York’ta 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nı düzenleyeceğiz. Şimdi önümüzde büyük bir fırsat var" dedi. 

Yuvarlak Masa toplantısının önemi

TAİK Başkanı "Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in katılımı ile yeni ekonomik programın ilk büyük ‘roadshow’unu gerçekleştiriyoruz. Yatırım Konferansı’na ABD’nin önde gelen finans ve bankacılık çevreleri ile Türkiye’nin halka açık en büyük 50 şirketinin ve büyük bankalarının CEO’larını davet ediyoruz" dedi.

Konferansın hemen ardından 20 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Fortune 100’de yer alan 25 Amerikalı şirketin CEO’su ile Yuvarlak Masa toplantısında bir araya getireceklerini söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ "Bu Yuvarlak Masa toplantısına geçtiğimiz yıl Amazon, SpaceX, Amerisourcebergen, META, Boeing, Citibank, Coca-Cola, Ford, GE Havacılık, Goldman Sachs, J.P. Morgan ve P&G gibi dev firmaların CEO ve başkanları katılmıştı" diye konutu. Yalçındağ, bu kez, Amerikan şirketlerinin Türkiye Yüzyılı'na yatırım fırsatlarını en yetkili ağızdan duyma, değerlendirme olanağı bulacaklar" ifadelerini kullandı.