08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2024 11:56 | Son Güncelleme: 26.07.2024 13:51

TCMB Başkan Yardımcısı Akçay Reuters'a konuştu: Faiz indirimi şu an düşünülmüyor bile

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay enflasyonda kalıcı bir düşüşü kesin olarak görene kadar Merkez Bankası'nın faiz indirimini düşünmediğini söyledi. Reuters'a konuşan Akçay, "Aylık enflasyon sürprizleri acil eylem gerektirmeyecektir" dedi
TCMB Başkan Yardımcısı Akçay Reuters'a konuştu: Faiz indirimi şu an düşünülmüyor bile

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği röportajda Türkiye Merkez Bankası'nın şu anda bir faiz indirimi döngüsünü düşünmediğini çünkü çok erken gevşemenin enflasyonu yeniden canlandırabileceğini ve dezenflasyonun eşiğindeki bir ekonomi için acıyı uzatabileceğini söyledi. 

Akçay bankanın şimdilik şüpheci şirketleri ve hane halklarını, enflasyonda kalıcı bir düşüş dönemi sağlamak için gereken süre boyunca sıkı politikasını sürdüreceğine ikna etmek için mücadele ettiğini ifade etti. Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini bir yıl önce göreve atamasından bu yana medyaya verdiği ilk röportajda, “Şu anda bir faiz indirimi döngüsü düşünülmüyor bile” dedi. 

"Enflasyonda kalıcı düşüş gözlenmeden olmayacak"

Çünkü enflasyonun ekonominin ana sorunu olduğu Türkiye'de, erken politika gevşemesi ve canlanan enflasyon dinamikleri riski, çok uzun süre bekleme riskinden daha yüksek. Akçay, “Bu nedenle faiz indirimi şu anda bir gündem maddesi değil ve aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve buna yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler eşlik etmeden de olmayacak” ifadelerini kullandı. Akçay, “Bir merkez bankasının doğal eğilimi her zaman ihtiyatlı davranmaktır" diye ekledi.

Bu şahin mesaj, merkez bankasının dördüncü çeyrekte para politikasını gevşetmeye başlayacağı yönündeki beklentileri azaltabilir. Bazı analistler faiz indiriminin Eylül'de olacağını, diğerleri ise gelecek yılın başlarına kadar bekleyeceğini tahmin ediyor. Ekonomistler enflasyonun bir yıl içinde yüzde 30 olacağını tahmin etse de Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankete göre yıllardır süren enflasyon ve dövizdeki dalgalanmalardan zarar gören hane halkı, Haziran ayında açıklanan rakamlara göre enflasyonun yüzde 71 olacağını düşünüyor.

"Halk önyargıya sahip"

Akçay, Merkez Bankası'nın İstanbul'daki ofisinde yaptığı açıklamada, vatandaşların geçmiş deneyimleri göz önüne alındığında hala “kötümser bir önyargıya” sahip olduklarını ve ikna olmak için “gerçek enflasyonda kalıcı bir düşüş eğilimi” görmeleri gerektiğini söyledi. Akçay, hane halkının beklentilerindeki iyileşme hızı, iç talepteki ılımlı seyir ve enflasyonun temel verilerinin tümü, bu aydan sonra yüzde 1,5 civarında seyretmesi beklenen aylık enflasyonda “kalıcı ve belirgin” bir düşüşü teyit edene kadar bankanın sıkı politikayı sürdüreceğini söyledi.

Akçay, faiz indirimleri başladığında "Sıkı duruşun sinyalini net bir şekilde verecek şekilde yönetilecek” dedi. Şirketlerin de dezenflasyona şüpheyle yaklaşmaya devam ettiğini belirten Akçay, bunun “dezenflasyon için gereken yavaşlamanın boyutu üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu” belirtti. Akçay, aylık enflasyon oranındaki herhangi bir sürprizin, temel görünüm sağlam kaldığı sürece acil eylem gerektirmeyeceğini de sözlerine ekledi. Merkez Bankası yılsonu yıllık enflasyonun piyasa beklentilerinin biraz altında yüzde 38 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.