27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Teknoloji devlerinin gayrimenkul tutkusu

2000 yılında New York’ta sadece Starbucks’ları ofis gibi kullanıp çalışan tek bir elemanı olan Google, Manhattan’daki 4’üncü binasını 2.1 milyar dolara satın aldı
Teknoloji devlerinin gayrimenkul tutkusu

Dünyanın en çok kazanan, en çok işçi çalıştıran, en değerli şirketlerinin başında teknoloji devleri geliyor: Google, Amazon, Apple, Facebook gibi her biri kendi alanının hakimi olan Amerikan şirketleri. Bu şirketlerin bir başka özelliği de inanılmaz boyutlarda gayrimenkul sahibi olmaları. Merkezi California Mountain View’de bulunan Google’ın, adının yeni yeni duyulmaya başladığı 2000 yılında Manhattan’da sadece tek bir çalışanı bulunuyordu. O da tüm işini Starbucks’tan sürdürüyordu. Aynı Google, hafta başında Manhattan’ın batı yakasında Hudson nehri manzaralı bir binayı tam 2.1 milyar dolara satın aldı. 121 bin metrekarelik bu bina Google’ın New York’taki 12 bin çalışanının bir bölümüne ev sahipliği yapacak. Google, 2018’de Manhattan Chelsea bölgesindeki bir başka binayı 2.4 milyar dolara satın almıştı. Şirketin biri 8’inci caddede olmak üzere Manhattan’da 2 binası daha bulunuyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre Amazon, Google, Apple ve Facebook’un sahip olduğu binaların toplam alanı 54 milyon metrekareyi aştı. 54 kilometrekareye denk gelen bu rakam 10 yıl önce 10 milyon metrekare civarındaydı.

En değerli bina Apple’ın merkezi

Steve Jobs’un ölümü öncesinde yapımına başlanan Apple’ın Cupertino’daki merkezinin maliyetinin 5 milyar dolar olduğu biliniyor. Şirket, amortismanları düşerek 2019’da binanın değerinin 4.2 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Apple Santa Clara yerel yönetimine 3.6 milyar dolarlık değer üzerinden yıllık yüzde 1,  yani 36 milyon dolar emlak vergisi ödüyor. Binaya Steve Jobs’un mükemmeliyetçiliğinin damgasını vurduğu belirtiliyor. Jobs’un inşaat sırasında her şeyle ilgilendiği, ahşap kaplanacak yerler için hangi ağacın daha az nemli olması için hangi ayda kesilmesi gerektiği konusunda tartışmaya girdiği söyleniyor. 159 bin metrekarelik binada 10 bin metrekarelik bir fitness center ile 1.000 koltuklu bir konferans salonu da bulunuyor. 12 bin kişinin çalışabildiği binada, 8 bin 255 araçlık park yeri var. Çalışanlar için pizza pişirilen bir bölümde, pizzaların gevrekliğini koruması için ortamdaki nemi otomatik olarak ayarlayan sistemler bulunuyor. Emporis adlı araştırma merkezinin çalışmasına göre dünyanın inşaat maliyeti en yüksek binası 15 milyar dolarla Mekke’deki Abraj Al Bait binası. Sangapur’daki Marina Bay Sands yaklaşık 5 milyar dolarla Apple’la birlikte ikinci sırayı paylaşıyor. İkiz Kuleler’in yerine yapılan One World Trade Center 3.9, Goldman Sachs binası 2.1 milyar dolarlık etikete sahip. Dubai’deki Burc Halife binasının maliyeti ise yaklaşık 2 milyar dolar.