19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2024 13:38 | Son Güncelleme: 27.08.2024 13:43

Temu'nun kurucusu Colin Huang Çin'in en zengin insanı unvanını 18 günde kaybetti

Şirketinin hisseleri çakılan Temu'nun kurucusu Colin Huang, servetindeki 14,1 milyar dolar azalma sonrası Çin'in en zengin insanı unvanı 18 gün sonra tekrar Zhong Shanshan’a devretti
Temu'nun kurucusu Colin Huang Çin'in en zengin insanı unvanını 18 günde kaybetti


Çinli e-ticaret platformu Temu’nun sahibi olan PDD Holding Grubu’nun kurucusu Colin Huang ‘Çin’in en zengini’ statüsünü kaybetti. PDD Holdings hisselerindeki düşüşle Huang’ın serveti 14,1 milyar dolar azaldı. Bu, hissedeki en büyük bir günlük kayıp olarak kayda geçti.

4. sıraya geriledi

Bloomberg Milyarderler Endeksine göre Huang 35,2 milyar dolar net servetiyle 4. sıraya geriledi. Huang, 8 Ağustos’ta ülkenin şişe su devi Zhong Shanshan’ı geçerek Çin’in en zengin insanı olmuştu. Zhong dün 50 milyar dolar servetiyle yeniden zirveye yükseldi.

Daha fazla bilgi

PDD’nin gelirleri çeyreklik bazda analist tahminlerinin altında kalmış ve satışların yavaşlayacağı uyarısı yapılmıştı. Şirket CEO’su Chen Lei farklı cephelerde artan rekabet olduğunu ve dış zorluklar nedeniyle gelir büyümesinin kaçınılmaz olarak baskı altında kalacağını belirtmişti.

Sessiz sedasız ilerliyor

Huang, Çin'in en zengin insanı olsa da bu konularda sessiz sedasız ilerliyor. Neredeyse 2021 yılından beri kamuya hiç konuşmadığı biliniyor ama başarı hikayesi o kadar muallak değil.

Huang'ın yolculuğu Google ile başladı

Huang, 1980 yılında, Çin ekonomisinin açılmaya başladığı dönemde doğdu. Ailesi, doğudaki Hangzhou şehrinde fabrika işçisiydi. Prestijli Hangzhou Yabancı Diller Okulu'nda yetenekli bir öğrenciydi ve ardından Hangzhou'daki Zhejiang Üniversitesi'ni bitirdi. Son olarak Wisconsin Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri yüksek lisansı yaptı.2004'te mezun olduktan sonra, o zamanlar küçük bir Silicon Vadisi girişimi olan Google'da yazılım mühendisi olarak işe başladı. 2007'de kendi işlerini kurmak için Çin'e döndü. 2015 yılına gelindiğinde, üç orta derecede başarılı şirket kurmuştu ve yeni bir şey arıyordu.

Annesi ve arkadaşlarının indirim merakı ilham verdi

O dönemde Çin'de farklı sektörlerde önemli şirketler vardı. Örneğin e-ticaretin lideri Alibaba, oyun sektörünün başatı Tencent idi. Huang, aslında kurduğu şirketlerle her iki sektörde de faaliyet gösteriyordu. Ancak devlerin kendi belirlemiş oldukları bölgelerinden dışarı çıkmaları konusunda isteksiz olduklarını gördü. Onlara rakip olabilecek oyunlaştırılmış bir e-ticaret uygulaması üzerinde düşünmeye başladı. Ayrıca annesinin ve arkadaşlarının market fiyatlarını dikkatle takip edip indirimli alışveriş yapmak için bir araya geldiklerini fark etti. "Birlikte daha fazla alışveriş yap" anlamına gelen Pinduoduo'ya grup alımları gibi sosyal özellikler entegre etti. Huang’ın şirketi, e-ticaret devlerinin göz ardı ettiği alanlarda hızla pazar hakimiyeti kazandı. İlk etapta sadece küçük çiftçilerin doğrudan ürün satmasına odaklandı. Kırsal alanlardan şehir merkezlerine genişledi. Ancak maliyetler, odak noktası olmaya devam etti. Diğer e-ticaret şirketleri marka oluşturma veya tüm ürün kategorilerine genişleme gibi konulara odaklanıyordu.

Eylül 2022’de, Pinduoduo’nun çatı şirketi PDD, Çinli satıcıları Amerikalı tüketicilerle buluşturmak için Amerika’da Temu adlı bir çevrimiçi pazar yeri başlattı. Bir e-ticaret pazarlama şirketi olan Omnisend’in anketine göre, Amerikalıların üçte biri artık sitede en az bir kez aylık alışveriş yapıyor. 

Temu, agresif tanıtım kampanyaları ve “bir milyarder gibi alışveriş yap” sloganıyla 60’tan fazla ülkeye genişledi.

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde elektronik ortamda verilen, yurtdışından gelen siparişlerde ek gümrük vergisi düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle Temu gibi e-ticaret sitelerinden yapılacak yurt dışı alışverişlerde hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euro seviyesine düşürülmüştü.