08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2024 12:03 | Son Güncelleme: 09.02.2024 17:52

Tesla çalışanları ne kadar maaş alıyor?

Tesla 8 Ocak’ta maaşlarda artış yapacağını duyurdu. Business Insider’ın görüntülediği maaş çekleri, şirket çalışanlarının saatlik ücretlerini gözler önüne serdi. Buna göre Tesla’nın ABD’deki fabrikasında çalışan işçiler saatine 22 ila 39 dolar alıyor. Ancak bu oran fabrikadan fabrikaya değişiyor
Tesla çalışanları ne kadar maaş alıyor?

Tesla geçtiğimiz ay ABD genelindeki fabrika çalışanlarının ücretlerine zam yaptı. Business Insider tarafından görüntülenen belgeler, fabrika işçilerinin şu anda ne kadar kazandığını açıklıyor. Belgelere göre, aralık ayında açıklanan ve 8 Ocak'ta uygulamaya konulan yeni ücret tarifesiyle Tesla'daki fabrika işçileri saatte 22 ila 39 dolar kazanıyor.

Fabrikadan fabrikaya değişiyoır

Şirket, ücret kademelerini her bölgedeki yaşam maliyetine göre üçe böldü: Tesla'nın Austin, Texas ve Nevada'daki fabrikaları en düşük ücreti alırken, California’daki Fremont ve Palo Alto çalışanları en yüksek ücreti alıyor. Bazı bölgelerdeki daha geniş asgari ücretler de benzer bir eğilim izliyor; California’daki işçiler devlet tarafından zorunlu kılınan saatte 16 dolar asgari ücret alırken, Nevada ve Teksas'ta asgari ücretler sırasıyla saatte 10,25 dolar ve 7,25 dolar.

Tesla’daki fabrika çalışanları yedi seviyeye, yöneticiler ise iki seviyeye ayrılıyor. Örneğin, Fremont fabrikasındaki Seviye 1 işçileri yeni ücret yapısı kapsamında saatte 25,25 dolar alırken, Seviye 7 işçilerine 35,50 dolar ödeniyor. Bu arada, en düşük ücretli bölgelerdeki Seviye 1 işçileri saatte 22 dolar almaya hak kazanıyor.

6 ayda bir kademe atlayacaklar

ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’na göre ortalama bir otomobil işçisi geçen yıl saatte yaklaşık 28 dolar kazanıyordu. Otomobil İşçileri Sendikası’na göre en yüksek ücret alan otomobil işçileri 2027'de sözleşmenin sona ermesiyle saatte 40 dolardan fazla kazanacak. Belgeye göre işçiler, performanslarına ve Tesla'nın genel sonuçlarına bağlı olarak her altı ayda bir kademeler arasında geçiş yapmaya hak kazanabilecekler.

İşçiler ayrıca Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasındaki performans dönemlerinin sonunda her altı ayda bir ikramiye almaya hak kazanıyor. Belgeye göre Tesla'nın ikramiye sistemi Cyber Wallet olarak adlandırılıyor ve ikramiyeler çalışanların performansının yanı sıra Tesla'nın sonuçlarına göre belirleniyor.

5 puanlık değerlendirme sistemi

Birçok çalışan, otomobil üreticisinin yılda iki kez yaptığı performans değerlendirmeleri için beş puanlık bir sistem kullandığını söyledi. Tesla'nın değerlendirmelerinde bir ya da iki puan alan çalışanların düşük performans gösterdiklerinin kabul edildiği ve ikramiye için puan alamadıkları belirtildi. Tesla çalışanlarına göre üç puan beklentileri karşıladığı ve ikramiye almaya hak kazandığı anlamına gelirken, dört veya beş puan bireyin beklentileri aştığı ve daha da yüksek bir ikramiye almaya hak kazandığı anlamına geliyor.

Tesla'nın tazminatla ilgili dahili belgesine göre, Cyber Wallet ikramiyeleri çalışanın mevcut saat ücreti üzerinden 20 saatlik ücretli izin, uzun vadeli bir nakit ödül veya kısıtlı hisse senedi birimleri ve hisse senedi opsiyonları için kullanılabilir.

Sendikaların radarına girdi

Tesla’nın çoğunluğu ABD'de olmak üzere 140.000'den fazla çalışanı var. Elektrikli otomobil üreticisi son aylarda ücretlere zam yapan birkaç şirketten biri. Toyota ve Hyundai de Birleşik Otomobil İşçileri'nin tarihi sözleşmesinin ardından ABD'deki fabrikalarında ücretleri artırdı. Tesla aynı zamanda sendikaların baskısıyla da karşı karşıya. Otomobil Çalışanları Başkanı Shawn Fain, Tesla'nın hedefinde olduğunu söyledi ve Bloomberg, Tesla'nın Fremont Fabrikası'ndaki çalışanların halihazırda bir örgütlenme komitesi oluşturduğunu bildirdi.