19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.01.2023 12:08 | Son Güncelleme: 29.01.2023 13:46

Tesla davası: Musk’ın tweet’i hisse fiyatlarını etkiledi mi?

Tesla CEO'su Elon Musk'ın 2018'de attığı bir tweet nedeniyle yargılandığı davada uzmanlar karara varmaya çalışıyor. Musk gerçekten hisseleri etkiledi mi? Bir tweet yüzünden ceza alabilir mi? The Guardian yazarı Erin McCormick'in analizi
Tesla davası: Musk’ın tweet’i hisse fiyatlarını etkiledi mi?

Elon Musk, 7 Ağustos 2018 günü saat 12.48'de tweet düğmesine bastıktan sonra, bir grup Tesla yatırımcısı çılgın bir yolculuğa çıkmak üzereydi. Elektrikli otomobil üreticisinin milyarder CEO'sunun yaygın tweet atma alışkanlıklarına odaklandığı ve dört yıldan fazla menkul kıymetler dolandırıcılığı davasını karıştıran tweet'te, “Tesla'yı 420 dolardan özel olarak almayı düşünüyorum. Finansman sağlandı” yazıyordu. 

Bir dakika içinde, Tesla'nın hisse senedi fiyatı hisse başına 8 dolar arttı ve o öğleden sonra hisse senedi 20 dolardan fazla yükseldi. 10 gün sonra anlaşma hala ufukta  görünmüyordu. Davada 372 sayfalık bir dosyada bir bilirkişi tarafından ortaya konan zaman çizelgesine göre Musk'ın tweet’i Tesla'nın hisse senedi fiyatlarında sıçramalara neden oldu.

"İnsanların buna inandığı anlamına gelmez"

Musk, Cuma günü San Francisco federal mahkemesinde jüriye "Bir şeyi tweetlemem, insanların buna inandığı veya buna göre hareket edeceği anlamına gelmez" dedi. Davayı gözlemleyen hukuk ve finans uzmanları, Tesla'nın avukatlarının, tweet'inin hisse senedi fiyatını maddi olarak etkilemediğini iddia etmek için zorlu bir savaş ile karşı karşıya olduğunu söylüyorlar. Musk, hisse fiyatını yanıltıcı bir şekilde yükselterek hissedarlara milyarlarca dolara mal olmakla suçlanıyor. 

Vanderbilt Üniversitesi'nde finans profesörü yardımcısı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu eski bir mali ekonomist olan Josh White, bilirkişi Michael L. Hartzmark tarafından mahkeme kayıtlarına girilen zaman çizelgesi kanıtlarına dayanarak "Bu zayıf bir savunma gibi görünüyor" dedi.

White, "Tesla'nın hisse senedi fiyatının finansman sağlandı tweet'ine ne kadar hızlı yanıt verdiği göz önüne alındığında, birçok yatırımcı bu tweet'in Musk'ın şirketi yüksek bir prim karşılığında özelleştirmeye yönelik gerçek niyetinin bir işareti olduğuna inanıyor gibi görünüyor. Bu da hisse senedi fiyatı üzerinde olumlu ve ani bir etki yarattı” dedi. 

"Büyük zararlarla karşı karşıya kalabilir"

Ancak, duruşma başlamadan önce bile yargıç, Musk'ın tweet'lerinin hem yanlış hem de umursamaz olduğuna karar vermiş ve yatırımcıların lehine olan bu noktaları kontrol etmişti. Yine de yatırımcı avukatlarının hissedarların tweet'lerden zarar gördüğünü kanıtlaması ve ardından Loyola hukuk profesörü Jessica Levinson'ın söylediği gibi Musk'ın yanlış davrandığını bilip bilmediği sorusuna ışık tutması gerekiyor. Tesla’nın büyük zararlarla karşı karşıya kalabileceğine inanan Levinson, “Bu bir toplu dava ve para kaybettiklerini iddia eden birçok farklı hissedar var.  eğer belirli kayıpları bu tweet'lere bağlayabilirlerse, bunun potansiyel olarak milyarlarca doları bulabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Twitter kullanımını kısıtlaması istendi

Musk'ın üç gün süren ve zaman zaman kavgacı tavırlar içeren ifadesinin ardından Çarşamba günü yapılan duruşma, Tesla çalışanlarının Musk'ı tweet atma alışkanlıklarını kontrol etmeye nasıl teşvik ettiğini ortaya çıkardı. Çarşamba günü sunulan bir ifadeye göre Musk, Tesla'yı alma planları hakkında tweet attıktan sonra başını belaya sokmadan haftalar önce, şirket yatırımcıları, yayınladığı yorumların otomobil üreticisinin markasına ve şirketin hisse senedi fiyatına zarar vereceğinden korkarak onu Twitter kullanımını kısıtlamaya çağırdı. 

Tesla'nın büyük hissedarlarından Ron Baron, Çarşamba günkü duruşmada kanıt olarak gösterilen 15 Temmuz 2018 tarihli bir e-postada Musk'a, "Eğer bir şey seni gerçekten üzüyorsa, fabrikada yürüyüşe çık. Bir külah dondurma al. Sadece Twitter kullanma” diye yazıyordu. 

"Tatilimi mahvetti"

T Rowe Price portföy yöneticisi Joseph Fath de altın kuralı hatırlaması için yalvaran bir e-postanın ardından Musk'ı tweet'lerinin Tesla için yarardan çok zarar vermeye başladığı konusunda uyardığını söyledi. Üç haftadan kısa bir süre sonra Fath, ailesiyle birlikte Karayipler'de çıktığı bir tatil sırasında Musk'ın satın alma tweet'ini duyunca şok olduğunu söyledi. Fath, "Tüm tatilimi mahvetti" dedi.

"Farklı bir kitaba göre oynuyor"

2018'de Tesla'nın yönetim kurulu başkanı olan Antonio Gracias, Çarşamba günü verdiği ifadede, Musk'ın tweet'lerini, tüm hissedarlara şirket içinde aynı anda bilgi verilmesini gerektiren tam açıklamaların bir yolu olarak resmetti. Ancak UC Berkeley hukuk profesörü Robert Bartlett, Musk'ın kurumsal haberleri yayma yönteminin normların dışında olduğunu ve tweet'lerinin kasıtlı görmemenin zor olduğunu söyledi. Bartlett, "Musk farklı bir kural kitabına göre oynuyor. Kurumsal satın almalardaki standart uygulama, anlaşmanız incelenene kadar bir duyuru yapmamanızdır. Sonra bunu, bir yatırımcı ilişkileri ofisi aracılığıyla olduğu gibi, birleşme duyurularını yapmak için standart normlar aracılığıyla yaparsınız. Ortalıkta dolaşıp bilgi dağıtmazsın” ifadelerini kullandı. 

"Tweet için cezalandırmak ne kadar adil?"

Levinson ise bir bakıma burada yargılanan şeyin, Musk'ın binlerce hızlı, gelişigüzel ve bazen de şakacı tweetler göndererek şirketini yönetme tarzı olduğunu söyledi. Levinson, “Eski başkan Trump’ın tweet atma biçimiyle tuhaf bir paralellik var. Doğru, o da 'Oh, ben sadece bazı şeyleri gerçekten hızlı bir şekilde tweetliyorum” diyordu. Jürinin "hızlı bir tweet için birini cezalandırmanın ne kadar adil olduğunu" düşünmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Musk'ın tweet'lerinin ardından Tesla'nın hisse senedi fiyatının ne kadar hızlı yükseldiğini gösteren zaman çizelgesine atıfta bulunan Levinson, "Bu durumda, bu hızlı tweet'in insanlar üzerinde çok gerçek bir etkisi oldu" dedi. San Francisco menkul kıymetler avukatı Ramzi Abadou sonunda, jürinin Musk'ın tweet'iyle sorumlu bir yönetim yürütüp yürütmediğini değerlendirebileceğini söyledi.

Mevcut dava hukuk davası olduğundan, Musk ve Tesla yalnızca mali cezalarla karşı karşıya kalabilir. Tazminat ödense bile, bunların dünyanın en zengin adamlarından biri olan Musk üzerinde pek bir etkisi olduğunu görmek zor. Herhangi bir ceza, temyiz yoluyla yıllarca ertelenebilir. White, Musk'ın karşı karşıya olduğu en büyük riskin, Twitter'ı satın almak için yaptığı bir anlaşmadan çıkma konusundaki başarısız girişimi ve ardından şirketin içini boşaltmasıyla zaten lekelenmiş olan itibarının zedelenmesi olabileceğini söyledi.  

Musk'ın Twitter sahipliği, dikkatinin dağılmasından endişe eden Tesla hissedarları arasında popüler olmadığını kanıtladı. Tesla'nın hisseleri, Musk'ın Ekim ayında Twitter'ı devralmasından bu yana değerinin yaklaşık üçte birini kaybetti. White, "Bu davayı kaybederse, itibarına olan darbeye katkı sağlar" dedi.