27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2023 11:36 | Son Güncelleme: 24.01.2023 12:58

Musk: Tesla özelleştirme planı SpaceX ve Suudi sermayesine dayanıyor

Tesla şirketinin CEO'su Elon Musk bugün 2018 yılında attığı tartışmalı fon güvence altına alındı tweet’i için süren davada ifade verdi. Musk, Suudi Arabistanlı yatırımcıların 2018'de Tesla'nın hisselerini satın alacağından emin olduğunu sonra da vazgeçtiklerini söyledi
Musk: Tesla özelleştirme planı SpaceX ve Suudi sermayesine dayanıyor

Tesla şirketinin CEO'su Elon Musk 2018 yılında attığı tartışmalı fon güvence altına alındı tweeti için süren davada Musk, tweet'inin Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonunun milyarlarca dolarlık taahhüdünün yanı sıra işlemin finansmanına yardımcı olmak için SpaceX'teki varlıklarını kullanma olasılığını da içerdiğini söyledi.

San Francisco'da görülen menkul kıymet dolandırıcılığı davasının baş tanığı olan Tesla CEO'su, elektrikli otomobil üreticisini özel sektöre devretmeyi düşündüğünü ve finansmanı sağladığını söylediği ünlü tweet'ini savundu. Yatırımcılar bu tweet'lerin yalan olduğunu ve plan terk edilmeden önce 10 gün boyunca hisse senedi fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalar nedeniyle büyük zarara uğradıklarını iddia ediyor.

Musk pazartesi günü verdiği ifadede Suudi Kamu Yatırım Fonu'nun işleme verdiği desteğin kesin olduğunu ve fonun on milyarlarca dolar finansman sağlayabileceğini söyledi. Fakat yatırımcıların sonrasında kararlarından vazgeçtiğine değindi. Musk, Suudi temsilcilerle devralma fiyatını görüşmediğini kabul etti ancak satın almanın gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkça belirttiklerini de dile getirdi. Yatırımcıların avukatı Nicholas Porritt, Musk'ın SpaceX hisselerini satarak Tesla'daki payını artıracağını kabul etmesini istedi.

Musk, "İnsan tutarlılık beklemeli" dedi. Daha önceki bir görüşmede, Tesla'ya yatırım yapma konusunda ciddiyse, şirketin yüzde 5'ini halka açık piyasada satın alması gerektiğini söyledi. Musk, "Geçmişte olduğu gibi gelecekte de aynı şekilde davranacaklarını beklemek gayet normal" dedi. Musk'ın tanık kürsüsünde geçirdiği yaklaşık dört saatin ardından yargıç duruşmayı bir günlüğüne erteledi. Musk ifadesini tamamlamak üzere bugün tekrar mahkemeye çıkacak.

Musk mahkeme salonlarındaki mücadelelere yabancı değil ve yara almadan kurtulma becerisi nedeniyle kendisine "Teflon Elon lakabı takıldı. Daha önce 2019'da Los Angeles'ta ve 2021'de Delaware'de görülen davalarda kürsüye çıktı ve galip geldi. Ayrıca kasım ayında Delaware'de 55 milyar dolarlık Tesla ödeme paketiyle ilgili bir yatırımcı davasında ifade verdi. Ancak bu dava henüz karara bağlanmadı.