05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 10:45 | Son Güncelleme: 20.09.2023 16:41

Tesla'nın bir sonraki fabrikası için Türkiye'den Hindistan'a birçok ülke ilgileniyor

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'nın yeni fabrikası için ülkeler yarışıyor. Musk, yeni fabrikanın nerede yapılacağına yıl sonunda karar vereceğini söyledi. Seçenekler arasında Türkiye, Hindistan ve Suudi Arabistan var
Tesla'nın bir sonraki fabrikası için Türkiye'den Hindistan'a birçok ülke ilgileniyor

Tesla'nın küresel üretim ayak izini genişletme planı, bazı ülkeler arasında milyarlarca dolarlık yatırım sağlamak için bir yarış başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü CEO Elon Musk'tan ülkesinde bir üretim tesisi kurmasını istedi. Saatler sonra Wall Street Journal, Suudi Arabistan'ın Tesla ile Krallık'ta fabrika kurmak için görüşmelerde bulunduğunu yazdı. Musk Mayıs ayında yaptığı açıklamada Tesla'nın 2023 yılı sonuna kadar yeni bir fabrika için muhtemelen bir yer seçeceğini söyledi.

Yarışta hangi ülkeler var?

Suudi Arabistan: WSJ'nin haberine göre Suudi Arabistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden bazı hammaddeleri satın alma hakkıyla Tesla'yı cezbediyor. Ancak Musk haberi yalanladı.

Türkiye: Türkiye'nin iletişim başkanlığı Musk'ın ülkenin bir sonraki fabrikası için en önemli adaylar arasında olduğunu söylediğini aktardı.

Hindistan: Tesla, yerel pazar ve ihracat için düşük maliyetli elektrikli araçlar (EV) üretmek üzere ülkede bir fabrika kurmakla ilgilendiğini ifade etti.

Yeni fabrika Meksika'da

Elektrikli araç devi şu anda Meksika'nın kuzey sınırındaki Nuevo Leon eyaletinde bir fabrika inşa ediyor. Meksika eyalet valisi, Tesla ve tedarikçilerinin önümüzdeki iki yıl içinde tesise 15 milyar dolar yatırım yapacağını ve bunun daha önce açıklanan miktarın üç katı olduğunu söyledi. Tesla'nın Kaliforniya'da iki tane Nevada, New York, Teksas ve Çin'de de birer tane olmak üzere toplam altı fabrikası bulunuyor.