26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.11.2022 09:42 | Son Güncelleme: 17.11.2022 18:26

Tom Ford, Estee Lauder satışıyla başka bir unvan daha kazandı

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, çoğunluk hissesine sahip olduğu markanın 2,8 milyar dolar değerle Estee Lauder'a satın alınması Tom Ford'a 2 milyar doların üzerinde bir servet kazandırdı
Tom Ford, Estee Lauder satışıyla başka bir unvan daha kazandı

Moda tasarımcısı, yaratıcı yönetmen, yazar, film yapımcısı...Tom Ford şimdi başka bir unvan daha kazandı o da milyarderlik. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Tom Ford'un markasını Estee Lauder Cos. şirketine 2,8 milyar dolar değerinde satması kendisine 2 milyar dolardan fazla net değer kazandırdı. Yakın kaynaklara göre Ford, şirketin çoğunluk hissesine sahip olmanın yanı sıra kozmetik, koku ve gözlük lisanslarına da doğrudan sahip oldu. 

61 yaşındaki Ford yaptığı açıklamada "Estee Lauder şirketleri marka için ideal bir yuva olduğundan dolayı bu satıştan daha mutlu olamazdım. Onların tam bağlılığıyla, markanın geleceğini sadece en yüksek kalitede moda ve gözlük üretmeye çalışan lüks bir şirket olarak sürdüreceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Ford, 2023 yılı sonuna kadar markanın yaratıcı vizyoneri olarak kalmaya devam edecek.

Gucci'nin eski kreatif direktörü olan Ford, 2004 yılında Fransız lüks devi Francois Pinault tarafından satın alındıktan sonra yaratıcı kontrol konusundaki endişelerini gerekçe göstererek ünlü İtalyan markasından ayrılmıştı. Kısa bir süre sonra eski Gucci İcra Kurulu Başkanı Domenico De Sole ile Tom Ford'u kurdu ve önce koku ve kozmetik ürünlerine odaklandı, daha sonra da gözlük ve lüks erkek giyimine yöneldi.
Estee Lauder, Tom Ford Beauty serisini 2030 yılında sona erecek olan bir lisansla zaten üretiyordu. Bloomberg Intelligence'da lüks analisti olan Deborah Aitken, "Tom Ford Beauty serisi son derece başarılı, prestijli, yüksek fiyatlı, hızlı büyüyen ve sanırım oldukça karlı. Bunların hepsi artık şirket içinde kalacak" dedi.

Tom Ford kimdir?

Austin, Teksas doğumlu Ford, Parsons School of Design'da moda eğitimi almadan önce kısa bir süre aktör olarak çalıştı. Gucci'den ayrıldıktan sonra film dünyasına girdi, bir yapım şirketi kurdu ve kendini finanse ederek 2009 yapımı A Single Man filmini yönetti ve yazdı. Bu filmi yedi yıl sonra başrolünde Jake Gyllenhaal'un oynadığı psikolojik gerilim filmi Nocturnal Animals izledi. Her iki film de Oscar adaylığı aldı. Ayrıca moda üzerine iki kitap yazdı ve rapçi Jay-Z'ye kendisi hakkında daha sonra Grammy'ye aday gösterilen bir şarkı yazması için ilham verdi.

Ford, son yıllarda milyarder olan stil ikonları ve girişimciler arasına katıldı. Çin gibi bölgelerden yükselen talep ve neredeyse yirmi yıl önce Gucci'yi satın alarak Ford'un kendi imparatorluğunu harekete geçiren LVMH ve Kering gibi sektör devlerinin devralma ilgisi nedeniyle lüks şirketlerin değerleri yükseldi.