28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2024 00:04 | Son Güncelleme: 26.02.2024 00:09

Trump seçilirse ABD borsaları nasıl tepki verir?

ABD seçimleri için geri sayım sürerken son aylarda yapay zekanın rüzgarına kapılan ABD borsalarında yükseliş sürüyor. Nvidia bu rüzgara eşlik eden bayrak taşıyıcı olarak 2 trilyon dolarlık şirkete dönüşürken akıllarda tek bir soru var: Trump seçimleri kazanırsa borsalar nasıl tepki verir?
Trump seçilirse ABD borsaları nasıl tepki verir?

Yatırımcılar ikinci bir Donald Trump başkanlığının borsaya olası etkilerini değerlendirmeye başladı. Trump çeşitli anketlerde Başkan Joe Biden'ın önünde yer alıyor, dolayısıyla Trump'ın ikinci bir Başkanlık dönemi göz ardı edilecek bir ihtimal değil. Capital Economics'in yakın tarihli bir notuna göre, Trump'ın ikinci dönem başkanlığı, yatırımcıların en çok endişe duyduğu makro faktörler olan enflasyon, faiz oranları ve ABD doları üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak.

Trump'ın 47. ABD Başkanı olarak seçilmesi halinde bu üç olasılık da yükselişe geçecek ve sonuçta hisse senedi fiyatları için bir ters rüzgar oluşturabilir.

Çin ile ticaret savaşını tırmandırabilir

Business Insider'ın haberine göre Capital Economics'in piyasa ekonomisti James Reilly, "Trump'ın görevdeki ilk döneminde hisse senetlerini yükselten mali genişleme ve vergi indirimlerini tekrarlaması için çok fazla alan olduğunu düşünmüyoruz; bunun yerine, bu kez piyasaları hareketlendirmesi en muhtemel politikanın Çin ile 'ticaret savaşını' tırmandırmak ve potansiyel olarak ABD ithalatına evrensel gümrük vergileri uygulamak olacağını düşünüyoruz" dedi.

Trump ise bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, yeniden seçilmesi halinde Çin mallarına yüzde 60 oranında yüksek bir gümrük vergisi uygulamayı düşündüğünü söyledi. Bu, Trump'ın 2018'de uyguladığı gümrük vergilerinden çok daha fazla olacak ve sadece küresel ticareti sekteye uğratmakla kalmayacak, aynı zamanda Fed'in enflasyonla mücadelede kaydettiği ilerlemenin çoğunu da muhtemelen geri alacak.

Hazine tahvilleri değerlenebilir

Reilly, "Trump'ın gümrük vergisi önerileri muhtemelen enflasyonda bir toparlanmayı tetikleyecek ve bu da Fed'i faiz oranlarını artırmaya ikna edebilecektir" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Dolayısıyla, enflasyon dürtüsünün kaynağı farklı olsa da, Trump'ın kazanmasının Hazine getirilerini bir kez daha yukarı çekeceğini düşünüyoruz"

Reilly ayrıca, Trump'ın potansiyel gümrük vergilerinin ABD GSYH'sinden yüzde 1,5'e varan bir kesinti yapacağını ve şirket karlarına zarar vereceğini söyledi.

Hisseler düşebilir, dolar güçlenebilir

Bu durum, Kongre'de Trump'ın ilk Başkanlık döneminde yaptığı gibi mali genişleme programlarını yürürlüğe koyma konusunda çok az iştah olacağı gerçeğiyle birleştiğinde, ABD doları yükselecek ve bu da ihracatı daha pahalı hale getireceğinden hisse senedi fiyatları için başka bir ters rüzgar anlamına gelecektir.

Reilly, "Trump'ın kazanması doların daha uzun süre daha güçlü kalmasına ya da gümrük vergisi politikalarının Fed'i daha sıkı politikaya geri dönmeye teşvik etmesi durumunda buradan önemli ölçüde yükselmesine yol açabilir" dedi.

Madalyonun diğer yüzü: Yapay zeka

Trump'ın olası ikinci dönem başkanlığında hisse senedi fiyatları için potansiyel ters rüzgarlara rağmen, Capital Economics borsanın gayet iyi, hatta belki de inanılmaz derecede iyi performans göstereceğini düşünüyor, çünkü yapay zeka balonu tüm bu makro endişelerin üstesinden gelebilir.

Reilly sözlerini şöyle sürdürüyor:

"2024 ve 2025 yıllarında borsa için iyimser tahminlerimiz, yapay zekanın borsayı körüklemeye devam edeceği görüşüne dayanıyor. Dolayısıyla, Trump'ın kazanması halinde S&P 500 tahminimizi 2025 sonunda 6.500'e düşürme eğiliminde olacağız"