18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.12.2022 10:06 | Son Güncelleme: 02.12.2022 10:31

Twitter Amerika'nın En Büyük Özel Şirketleri 2022 listesinde yerini aldı

Forbes, Amerika'nın En Büyük Özel Şirketleri 2022 listesini yayınladı. Neredeyse tüm dünyanın takip ettiği ve aylarca süren kaos ortamının ardından Elon Musk'ın Twitter'ı listede yer almayı başardı
Twitter Amerika'nın En Büyük Özel Şirketleri 2022 listesinde yerini aldı

Özel şirketler, halka açık olanlara kıyasla her zaman hak ettikleri ilgiyi göremeyebilirler ancak Forbes'un haberine göre bu yıl ötekilerden farklıydı. Sanki tüm dünya Elon Musk'ın Twitter'ı özel şirkete dönüştürme sürecini izledi. Sosyal medya firması için yapılan 44 milyar dolarlık anlaşma, aylarca süren kararsızlık, davalar ve Musk'ın anlaşmadan tamamen çekilme tehdidinin ardından ekim ayı sonunda tamamlandı. Musk kontrolü ele geçirdikten sonra üst düzey yöneticileri kovdu, Twitter işgücünü yaklaşık yarı yarıya azalttı ve iflasın bir olasılık olduğunu söyledi.

Twitter 104. sırada

Toplam 246 katılımcı arasında 104. sırada yer alan Twitter, Forbes'un 2022 yılı Amerika'nın en büyük özel şirketleri listesine giren en yüksek profilli şirket oldu. Twitter şirketlerin gelirlerine göre sıralandığı bu yılki listeye yeni giren 26 firmadan sadece biri. Listeye yeni giren bir diğer şirket ise milyarder Harold Hamm'ın Kasım ayı sonunda özelleştirdiği Continental Resources. şirket 86.sırada yer alıyor. Continental Resources 1967 yılında kuran Hamm, ailesiyle birlikte hisselerin yüzde 83'üne zaten sahipti ve geri kalanı için 4,3 milyar dolar ödedi. Haziran ayında çalışanlarına gönderdiği bir mektupta kararını açıklayan Hamm, özel şirketlerin faaliyet gösterme özgürlüğüne sahip olduğunu ve kamu piyasaları tarafından sınırlandırılmadığını söyledi. Continental Resources 22 Kasım 2022 tarihinde New York Menkul Kıymetler Borsası'ndan çıkarıldı.

Geçen yıl satın alımlar açısından yoğun bir yıl oldu. Twitter ve Continental Resources'a ek olarak, otomotiv parçaları tasarımcısı, üreticisi ve pazarlayıcısı olan Tenneco listeye yeni katılan en yüksek sıradaki şirkettir. Listeye 19. sıradan giriyor. Daha önce halka açık bir şirketti ancak Apollo Global Management tarafından satın alındı ve Kasım 2022'nin ortalarında özel sektöre geçti. Hayvan sağlığı ürün ve hizmet şirketi Covetrus ise 21. sırada yer aldı. Citrix Systems şirketi de 169. sırada yer aldı. Bu liste Citrix için de ilkti. Amerika'nın En Büyük Özel Şirketleri listesine dahil edilme, en son yıldaki mali gelirlere dayanıyor. Şirketlerin yüzde 85'i için bu, 2021 takvim yılı gelirleri anlamına geliyor. 

İki yıldır aynı şirket zirvede

Tarım ticareti devi Cargill üst üste ikinci yıl da zirvedeki yerini koruyor. Mayıs 2022'ye kadar olan mali yıl için gelirler, tarım ürünleri için yüksek fiyatlar ve artan talep nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 165 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Şirketin 2022 yıllık raporunda, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su David MacLennan, devam eden pandemi, ticaretteki aksamalar, şiddetli hava koşulları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi aşırı olayların yaşandığı bir yıla atıfta bulundu ve bu sırada Cargill'in daha sürdürülebilir ve dirençli bir gıda sistemi oluşturmaya odaklandığını söyledi.

Milyarder başkan ve CEO Charles Koch tarafından yönetilen Koch Industries, 2021'deki 125 milyar dolarlık geliriyle üst üste ikinci kez 2. sırada yer alıyor. Koch, Forbes'un özel şirketleri izlemeye başladığı 1985 yılından bu yana 2006, 2007 ve 2020 yıllarında olmak üzere sadece üç kez listenin zirvesinde yer aldı. Publix Süpermarketleri ve şeker üreticisi Mars sırasıyla 3. ve 4. sıralarda yer alıyor. İlk beşi, çoğunluğu Haslam ailesine ait olan seyahat merkezi işletmecisi Pilot Company tamamlıyor. Bu büyük olasılıkla Pilot'un listedeki son yılı olacak. Warren Buffett liderliğindeki Berkshire Hathaway 2017'de Pilot'un azınlık hissesini satın aldı ve 2023'ün başlarında yüzde 41,4'lük bir ek hisse daha almak üzere anlaşarak Omaha merkezli Berkshire Hathaway'i çoğunluk sahibi yaptı.

Listeden düşenler geri geldi

Toplamda sekiz şirket daha önce listeden düştükten sonra geri dönüş yaptı. Ağırlama ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren Delaware North, 2021'de listeden düştükten sonra 193 numaradan listeye geri döndü. Buffalo, New York merkezli şirket, dört kıtada spor salonları, havaalanları, ulusal ve eyalet parkları, tatil köyleri, oteller ve kumarhaneler işletiyor. Gelirler Covid-19 öncesi seviyesine geri dönmedi ancak pandemiyle ilgili kapanışların kaldırılmasının ardından düzene girdi. Delaware North, Aralık 2021'de sona eren yıl için 2,8 milyar dolar gelir elde etti. Buna karşılık, 2019'daki satışlar 3,7 milyar dolardı. Şirket 1915 yılında kuruldu ve bugün kurucusunun oğlu milyarder Jeremy Jacobs Sr. tarafından yönetiliyor.

Geri dönen şirketler

225 numarada yer alan Cook Group  2,5 milyar dolarlık tahmini geliriyle listeye geri dönen bir diğer şirket. 1963 yılında kurulan Indiana merkezli Cook, minimal invaziv tıbbi cihazlar üretmekte ve dağıtmaktadır. Cook Group, 2009 yılında gelir eşiği 2 milyar dolara yükseltildiğinde listeden düştü. İnşaat ve inşaat tedarik şirketleri, en son tamamlanan mali yılda ortalama yüzde 16'lık gelir artışıyla iyi bir performans sergiledi. Firmalar pandemiye bağlı kapanmaların azalmasının ardından toparlanmaya başladı.

Milyarder Diane Hendricks'in sahibi olduğu 26. sıradaki  ABC Supply, müteahhitlere çatı kaplama, dış cephe kaplama ve zemin kaplama gibi malzemeler satıyor ve gelirleri yüzde 21,5 artarak 14,7 milyar dolara ulaştı. İkonik musluk ve tuvalet üreticisi Kohler, bu yıl yüzde14,3 artışla 8 milyar dolar gelirle 64. sırada yer aldı. Genel yüklenici DPR Construction, 71 numara, 2021 takvim yılında satışlarında yüzde 10'luk bir artış kaydetti.

13 şirket listeye giremedi

Bu yıl 13 şirket ya bir satın alma ya da düşen gelirler nedeniyle listeye giremedi. Forbes'un en büyük özel şirketler listesinde ilk kez 1993 yılında yer alan Sinclair Oil, Mart 2022'de halka açık HollyFrontier tarafından satın alındı. Yeni şirket HF Sinclair, NYSE'de işlem görüyor. Lojistik şirketi Transplace, Kasım 2021'de Uber Technologies'in bir yan kuruluşu olan Uber Freight tarafından 2,25 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla satın alındıktan sadece iki yıl sonra listeden düştü. Siber ve bilgi güvenliği hizmet sağlayıcısı Optive Security ve dijital medya şirketi Red Ventures, gelirleri 2 milyar doların altına düştüğü için listeden ayrılanların arasına katıldı.

Liste nasıl oluşturuluyor?

Forbes'un Amerika'daki en büyük özel şirketler listesi, en son mali yılda 2 milyar dolar veya daha fazla gelir elde eden ABD merkezli firmaları içeriyor. Şirketlerin çoğunun özel statülerini değiştirmek gibi bir planları yok. Birçok özel şirket, üç aylık kazanç beklentilerinden kurtulmayı ve Sarbanes-Oxley raporlama gerekliliklerine karşı yükümlülüklerinin azalmasını seviyor. (Halka açık borcu olan özel şirketler, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na mali tablolarını sunmak zorundadır). Forbes birincil işi otomobil bayiliği veya gayrimenkul yatırımı ve/veya yönetimi olan şirketleri listeye almıyor.. Medline Industries gibi çoğunluğu özel sermaye şirketlerine ait olan şirketleri de dahil etmiyorlar. Mümkün olduğunda, her bir şirket için gelir rakamları halka açık ortaklıkların satışlarını hariç tututuyor.. Veri kaynakları arasında şirketlerin gönüllü açıklamaları, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dosyaları ve  Forbes araştırmacılarıyla birlikte dış kaynakların tahminleri de yer alıyor.