29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.05.2022 19:40 | Son Güncelleme: 06.05.2022 20:18

Twitter için 7 milyar dolar finansman bulan Elon Musk neden 18 milyar dolar kaybetti?

Twitter'ın satın alımından sonra Musk'ın CEO'luk koltuğuna oturacağı iddiaları Tesla hisselerini yüzde 7 düşürdü. Bu durum, dijital platform için kendisine 7 milyar dolarlık yatırımcı bulan Musk'ın 18 milyar dolar kaybetmesine neden oldu
Twitter için 7 milyar dolar finansman bulan Elon Musk neden 18 milyar dolar kaybetti?

Elon Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara devralması tamamlandıktan sonra birkaç ay için platforma geçici CEO’luk görevi yapacağı iddia edildi. Twitter’ın CEO'su Parag Agrawal sadece birkaç aydır bu görevde.  Musk'ın ise şirketi satın alması tamamlandıktan sonra yeni bir CEO isteyip istemediğinin bilinmemesi iddiaları kuvvetlendiriyor. 

CNBC’ye konuşan bir kaynağa göre Musk geçtiğimiz günlerde birçok yatırımcının önünde Twitter analizlerine dayanan finansal sunumlar yaptı. Tesla'nın CEO'su yatırımcılara Twitter'ın faiz, vergi ve amortisman marjından önceki kazancının çok düşük olduğunu ve şirketteki birçok mühendisin yeterli çalışmadığını düşündüğünü söyledi.

Yatırımcılara 'yetenek mıknatısı' sözü

Musk ayrıca şirketi yetenek için bir mıknatıs haline getirme sözü verdi. SpaceX’in CEO’su böylece satın alım için 18 yeni yatırımcı bularak 7 milyar dolarlık finansman sağladı. Ancak Twitter teklifi için pozitif olan bu haber Tesla hisseleri üzerinde aynı etkiyi yaratmadı. Musk’ın, Twitter’ın CEO koltuğuna oturacağı haberi yayıldıktan sonra Tesla’nın hisse senedi fiyatları yüzde 7’den fazla düştü. Bu düşüş Musk’ın servetinden yaklaşık 18 milyar doları sildi.

Tesla hissedarları endişelendi

Tesla içinde çalışan Wedbush analisti Dan Ives, “Geçici CEO haberi Tesla yatırımcılarını endişelendirdi. Çünkü bu durum Musk için dikkat dağınıklığına neden olacak. Bu da hisse senetleri üzerinde bir ağırlık yaratıyor” dedi. 

Öz sermaye taahhüdünü artırdı

Musk, Twitter satın alımını finanse etmek için başlangıçta 12,5 milyar dolarlık kredi sağlamak için 62,5 milyar dolarlık Tesla hissesini taahhüt etmeyi planladı. Ancak yatırımcılardan 7,1 milyar dolar kaynak edindikten sonra kredi için taahhüt edilecek Tesla hisselerinin sayısı yarıya indirildi. Bu durumun Tesla hissedarları üzerinde rahatlama sağlaması bekleniyordu. 

Ancak Musk, satın almayı finanse etmek için Twitter yönetim kuruluna 21 milyar dolarlık bir öz sermaye taahhüdü de verdi ve birçok hissedar Musk’ın bu parayı nasıl bulacağını merak ediyor. Forbes’un tahminlerine göre geçen hafta 8,5 milyar dolar Tesla hissesi satan Musk’ın elinde nakit olarak sadece 8 milyar doları vardı. Dış yatırımcılardan toplanan 7,1 milyar dolar Musk’ı nakit taahhüdüne daha da yaklaştırdı. 

Fakat Musk tuhaf bir şekilde yatırımcı haberinden sonra öz sermaye taahhüdünü 27,3 dolara yükseltmeyi seçti. Bu da daha fazla ortak bulacağından emin olduğunu gösteriyor. Hem bu durum hem de CEO’luk iddiaları hissedarları korkutuyor. Kurumsal yönetim konusunda uzman olan Columbia Üniversitesi Hukuk Profesörü John C. Coffe, “Şimdiye kadar hiç kimse, Musk'ın aynı anda sahip olacağı CEO pozisyonu sayısına rakip olmadı ancak Tesla’nın başında başka bir işletme görevlisi yok. Bunun üstüne Twitter’ın satın alımında artan borçları da ekleyin. Tesla hissedarlarının endişelenmesi gerektiğini söyleyebilirim” dedi.

30 milyar dolar daha zengindi

Perşembe günü servetindeki düşüşe rağmen Musk, Jeff Bezos’tan 101,4 milyar daha fazla servete sahip. Musk hala dünyanın en zengin insanı olsa da bu durum Twitter’ın peşinde koşmanın ne kadar maliyetli olduğunu kanıtladı. Bugün 203 milyar dolar değerinde olan Tesla'daki hissesi, Twitter'ı devraldığını duyurmasından bir gün önce, 13 Nisan'da 235.1 milyar dolar değerindeydi. Yani Musk tüm bu gösteri başlamadan önce 30 milyar dolar daha zengindi. 

 (Kaynaklar: Forbes, CNBC)