22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2022 17:19 | Son Güncelleme: 03.05.2022 17:43

Elon Musk Twitter’ı kurtarabilir mi?

Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan Musk’ın başarılı olup olamayacağı tartışmaları sürüyor. Söz konusu alım için Tesla hissesi satan Musk alışılmadık finansman planıyla Twitter'ın geleceğini güvence altına alabilecek mi yoksa servetinin büyük bir bölümünü çarçur mu edecek?
Elon Musk Twitter’ı kurtarabilir mi?

Anupreeta Das ve Lauren Hirsch / The New York Times

Kohlberg Kravis Roberts’in de dahil olduğu özel sermaye şirketleri 2007’deki satın alma patlamasının zirvesinde Teksaslı enerji devi TXU'yu 45 milyar dolara satın aldı. Bu hala, Amerikan tarihinde türünün en büyük anlaşması. Şimdi bir milyarder bu rekoru kırmaya yaklaşıyor. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, geçen hafta Twitter’ı 44 milyar dolara almak üzere anlaşmaya vardı. Anlaşma tamamlanırsa bu ülkenin en büyük ikinci satın alımı olacak.

13 milyar doları Twitter karşılayacak

Musk, böyle bir anlaşmada normalden çok daha fazlasını, toplam bedelin yaklaşık dörtte üçünü kendisi karşılayarak geleneksel özel sermaye kurallarından ayrılıyor. Ancak, Wall Street’in kaldıraçlı satın alma ismiyle nitelendirdiği daha standart bir uygulamayla bedelin 13 milyar dolarlık kısmını Twitter üzerinden borçlandırdı.

 Diğer bir deyişle Musk’ın Twitter için yaptığı plan hem tipik bir satın alımdan daha fazla nakit, hem de Twitter’ın düzensiz karlılığı göz önüne alındığında şirketin altından kalkabileceğinden daha fazla borç içeriyor.

En önemli gelir kaynağı reklamlar

Anlaşmanın yapısı gereği, Musk’ın Twitter’da sınırsız ifade özgürlüğü için yaptığı baskı, şirketin yeni borcunu ödemeye yönelik temel ihtiyacı ile çelişebilir. Platformdaki içeriklerin kısıtlayıcı bir şekilde denetlenmemesi yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabilir. Şirketin ana gelir kaynağı olan reklam verenler ise içeriklerinde bu tarz kutuplaştırıcı ilişkilendirmelerden kaçındığı için bu gelir kaynağı zarar görebilir.

Abonelik denemelerine rağmen şirket başka bir anlamlı gelir kaynağına sahip değil. Twitter reklamlardan olan gelir kaynağını kaybederse 7 binden fazla kişiyi istihdam eden şirket, faiz ödemelerini yapmakta zorlanabilir.

Ticari itibarını zorlayabilir

Satın alma aynı zamanda Musk için büyük bir finansal risk oluşturuyor. Satın almanın yapılandırılma şekli nedeniyle, Twitter'ın gelirindeki herhangi bir gerileme Musk'ın önemli finansal kaynaklarını tüketip ticari itibarını zedeleyebilir.

Yatırım özgürlüğünü kısıtlayabilir

Musk, Tesla hisselerini satmanın yanı sıra nakit ihtiyacı için de alacağı kredilere bu hisseleri teminat olarak gösterdi. Yani Tesla'nın değeri Twitter'ınkiyle doğrudan bağlantılı olacak. Twitter'daki herhangi bir sorun, Musk'ın olası çözüm için elektrikli otomobil üreticisindeki hisselerine başvurmasına neden olabilir. Tesla’nın hisse senetlerinin düşmesine neden olabilecek herhangi bir sorun, Musk'ın kişisel kredilerine daha fazla teminat eklemesini gerektirerek, Twitter’a yatırım yapabilme özgürlüğünü kısıtlayabilir.

İşten çıkarmaların olduğu iş planı

Musk satın alımdan sonra yaptığı TED konuşmasında “Ekonomik unsurları hiç umursamıyorum” demişti. Kariyer tercihleriyle endüstriyi alt üst eden iş insanı, anlaşmanın para kazanmanın bir yolu olmadığını söyledi. Bloomberg News, Musk'ın Twitter için işten çıkarmaların da olduğu bir iş planı hazırladığını bildirdi. Belki de Musk, bu satın almaya diğer milyarderlerin medya alımına yaklaştığı gibi bakıyor : Kar elde etmek yerine şirketin geleceğini güvence altına almak.

Durum bu sefer farklı

Ancak Musk'ın aldığı riskin boyutu ve finansmanında yer alan borç Twitter’ı farklı bir konuma yerleştirdi. Jeff Bezos’un 2013'te The Washington Post'u 250 milyon dolara veya Marc Benioff'un 2018'de Time dergisini 190 milyon dolara satın aldığı durumlar farklıydı. Her ikisi de bu anlaşmaları tamamen nakit olarak ödemişti.

Tesla hisselerinde 8 milyar dolardan fazlasını sattı

Musk nihayetinde rakamları toparlama yetisi üzerinden değerlendirecek. Alışılmadık finansman planıyla Twitter'ın geleceğini güvence altına alarak eleştirmenleri haksız mı kılacak yoksa kaderini mühürleyip servetinin büyük bir bölümünü çarçur mu edecek?

Musk Twitter’da sahip olmadığı yaklaşık yüzde 90’lık hisse için hisse başına 54.20 dolar teklif etti. Bunu ödemek için 46.5 milyar dolar toparladı. Bu miktarın 21 milyar doları nakit ve bir kısmını Tesla hisselerinin satarak elde etti. Musk, geçtiğimiz hafta 8 milyar doları aşkın Tesla hissesi sattı.

Diğer 12,5 milyar dolar ise Musk’ın birçok bankadan Tesla hisselerini teminat göstererek aldığı kişisel krediden geliyor ve bunun yaklaşık yüzde 4’lük bir faiz oranı var. Yedi bankadan oluşan bir gruptan kredi olarak alınan 13 milyar doların ise ödeme sorumluluğu Twitter’da olacak.

Twitter'ın faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kazancı veya FAVÖK, yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık miktarla borcunu ödeme kapasitesinin önemli bir bölümü. Veri hizmeti şirketi LCD'ye göre tipik kaldıraçlı satın alma, bir şirketin FAVÖK'ünün altı katı kadar borcunu bilançosuna koyar. Musk'ın teklifindeki borç ise bu standardın iki katı.

Ayrılma ücreti 1 milyar dolar

Musk, Twitter'ı satın alma planında yatırım şirketleriyle birlikte ortak hareket etmeyi de düşündü. Bu kişisel olarak yatırım yapması gereken nakit miktarını da azaltacaktı. Konu hakkında bilgi sahibi olan iki kişiye göre şimdi bile yatırımcılar nakit toplaması için yardımcı olabilir.

Teknoloji odaklı satın alma firması Thoma Bravo bir miktar finansman sağlamaya istekli olduğunu ifade etti ancak henüz hiçbir şeye karar verilmedi. Alternatif bir varlık yöneticisi olan Apollo da tercih edilen koşullarda kredi sağlayabileceği olası bir anlaşmayı değerlendirdi. Eğer anlaşma Musk için tatsız bir matematiğe dönüşürse 1 milyar dolarlık bir elden çıkarma ücreti var. Tahmini serveti 200 milyar doların üzerinde olan bir adam için bu küçük bir bedel.

© 2022 The New York Times Company