23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2023 20:38 | Son Güncelleme: 19.03.2023 23:17

UBS Credit Suisse'i 3 milyar doların üzerinde bir fiyatla almayı kabul etti

Bir zamanlar dünyanın en sağlam birkaç bankası arasında gösterilen ve İsviçre’nin simgelerinden sayılan Credit Suisse akla hayale gelmeyecek bir değer üzerinden satılıyor. Ülkenin diğer büyük bankası UBS, rakibi Credit Suisse’i 3.25 milyar dolara satın alıyor
UBS Credit Suisse'i 3 milyar doların üzerinde bir fiyatla almayı kabul etti

Credit Suisse, önceki hafta ABD’de batan SVB ve Signature Bank’ın ardından sıkıntıya girmiş ve bankadan likidite kaçışı başlamıştı. 2022’de 100 milyar doların üzerinde likidite kaybeden Credit Suisse’te geçen haftaki para çekilişleri günde 10 milyar dolar seviyelerine yükselmişti. 

Çarşamba akşamı bankanın hisseleri tarihin en düşük seviyesine inerken, CDS primleri de en yüksek seviyelere çıkmıştı. Çarşamba gecesi İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolar tutarında yardım sözü alan Credit Suisse biraz olsun rahatlamıştı. 

Ancak Financial Times’ın haberine göre İsviçre Merkez Bankası ve ülkenin bankacılık denetleme kuruluşu Finma Credit Suisse için kalıcı bir formül üzerinde çalışmayı sürdürdü. 

Ülkenin diğer büyük bankası UBS’le yapılan temaslar Pazar sabahı dünya medyasına yansıdı. Haberlere göre UBS, Credit Suisse’in tamamı için 1 milyar dolar teklif verdi. UBS ayrıca ülkedeki sermaye piyasası kanunlarının bu işlem için by-pass edilmesini ve teklifin Credit Suisse genel kurulunda oylanması şartının kaldırılmasını istedi. 

İlk teklife bazı Credit Suisse ortaklarından tepki geldi. Bankada yaklaşık yüzde 5 hissesi bulunan Ethos Foundation’ın CEO’su Vincent Kaufmann “Banka ortaklarını bu teklifi kabul etmesinin beklemediğini, genel kurul onayının by-pass edilmesinin doğru olmayacağını” söyledi. 

Toplam bedel 3 milyar doların biraz üzerine çıktı

Pazar akşam saatlerine doğru ise UBS’in hisse başına 0.76 İsviçre Frangı fiyatla Credit Suisse’i satın almak üzere İsviçre otoriteleriyle anlaştığı duyuruldu. Hisse başına teklifin iki katına çıkartılmasıyla UBS’in ödeyeceği toplam bedel 3 milyar 250 milyon dolara (3 milyar frank) çıktı. Credit Suisse hisseleri Cuma gününü 1.86 frank fiyatla kapatmıştı.

Anlaşma uyarınca İsviçre Merkez Bankası UBS’e 108 milyar dolar (100 milyar frank) kredi sağlayacak. UBS ayrıca regülasyonların ihlali nedeniyle Credit Suisse’in alabileceği cezalardan sorumluluk üstlenmemeyi talep etti. Piyasa değeri 2007’de 87.8 milyar dolara kadar çıkan Credit Suisse, geçen yılın sonlarında Saudi National Bank’a yüzde 10 hisse satmış, alınan likidite kolaylığı ve satış bedeliyle 3 milyar dolar civarında nakit girişi sağlamıştı. Saudi National Bank ve Qatar Investment Authority yüzde 17 hisseyle bankanın en büyük ortakları. 

Satış bedeli Türk bankalarının piyasa değerinin altında

Credit Suisse’in satış bedeli pek çok Türk bankasının borsadaki piyasa değerinin altında. Cuma kapanış fiyatlarına göre İş Bankası 7.74 milyar dolar, Garanti Bankası 5.65 milyar dolar, Akbank ise 4.98 milyar dolarlık değere sahip. 

İlginç kod isimler

Financial Times'ın haberine göre İsviçre Merkez Bankası ve İsviçre bankacılık denetleme kurumu Finma tarafından yürütülen gizli görüşmelerde Credit Suisse'e Cedar, UBS'e ise Ulmus kod ismi verildi. Cedar, geniş dalları, ince yaprakları olan Sedir Ağacı. Ahşabı tekne yapımında kullanılıyor. Ulmus ise bir Karaağaç türü. Uzun boylu bu ağaçların ahşabı mobilyacılık ve kaplamacılık için tercih ediliyor.

Anlaşma sonucunda UBS, Avrupa'nın en büyük varlık yönetimi bankası ünvanını perçinledi. Halen 4 trilyon dolar varlık yöneten UBS, Credit Suisse'in 900 milyar dolarlık portföyüyle birlikte bu alanda yaklaşık 5 trilyon dolar aktif büyüklüğüne ulaşacak.