27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.12.2023 23:58 | Son Güncelleme: 06.12.2023 00:01

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yermak: ABD desteği keserse bu savaşı kaybederiz

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak, Salı günü yaptığı açıklamada Kongre'de görüşülmekte olan Kiev'e yönelik ABD yardımının ertelenmesinin Ukrayna'nın Rusya ile savaşı kaybetmesi açısından büyük bir risk yaratacağını söyledi
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yermak: ABD desteği keserse bu savaşı kaybederiz

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak'ın açıklamaları, Ukrayna'nın Rusya ile savaşı sürerken hayati önem taşıyan ABD ve Avrupa Birliği yardım paketlerinin geleceğine ilişkin belirsizlik sürerken Kiev'den üst düzey bir yetkilinin şimdiye kadarki en açık sözlü açıklamaları oldu.

Savaşı kaybedebiliriz

Yermak, "Yardımın ertelenmesi halinde şu anda bulunduğumuz pozisyondan daha kötü bir noktaya düşme riskimiz çok büyük" dedi ve dinleyicilere İngilizce hitap etti. Yermak savaşı kaybetme riskinin doğabileceğini söyledi.

Pazartesi günü Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına yardım etmek için zamanının ve parasının tükenmekte olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler yardıma karşı

Reuters'ın haberine göre ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Ekim ayında Kongre'den Ukrayna, İsrail ve ABD sınır güvenliğine yönelik iddialı planları finanse etmek için yaklaşık 106 milyar dolar istedi ancak Temsilciler Meclisi'ni az bir çoğunlukla kontrol eden Cumhuriyetçiler paketi reddetti.

ABD'li yetkililer hala önemli bir paketin onaylanmasını sağlayabileceklerini umuyor. Yermak, doğrudan bütçe desteğinin kesilmesinin kendileri için büyük risk taşıdığını söyledi. Ukrayna hükümeti önümüzdeki yıl 43 milyar dolar bütçe açığı vermeyi bekliyor.

Destek paketi bir an önce oylanmalı

Yermak sözlerine şöyle devam etti:

"Elbette doğrudan bütçe desteği olmadan bu savaşta aynı pozisyonlarda durabilmek ve insanların gerçekten hayatta kalması zor olacaktır" dedi ve ekledi: "İşte bu nedenle bu desteğin oylanması ve mümkün olan en kısa sürede oylanması son derece kritik bir önem taşımaktadır"

ABD'ye gidip baskı yapacak

Yermak birkaç hafta içinde Washington'a ikinci ziyaretini gerçekleştirmeyi planlıyor. Yermak, milletvekillerine ve yönetim yetkililerine Kongre'nin yeni yardım paketini onaylamasının kritik önemi konusunda baskı yapmayı planladığını söyledi.

Ukrayna süregelen savaşta bu yıl büyük bir karşı saldırı hamlesi gerçekleştirdi ancak Rus savunma hatlarını aşamadı. Rusya şimdi doğuda saldırıya geçmiş durumda.

Yermak, Kiev'in önümüzdeki yıl için bir planı olduğunu söyledi ve "Gerçekten bir planımız var ve bu plan askeri operasyonları, diplomatik faaliyetleri içeriyor ve tabii ki iletişim ve bilgi alanındaki işbirliğimizi de içeriyor" dedi.