21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2022 13:29 | Son Güncelleme: 05.03.2022 14:13

Ukrayna-Rusya savaşı Türkiye'yi yağ krizine sürükleyebilir

Dünyada enerjiden tarıma büyük ekonomik dalgalanmalara neden olan Ukrayna-Rusya savaşı, Türkiye'yi yağ krizine sürükleyebilir. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak stoklarda en fazla nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığını açıkladı
Ukrayna-Rusya savaşı Türkiye'yi yağ krizine sürükleyebilir

Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, ihtiyacını ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasında çıkan savaş, Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak stoklarda en fazla mart sonu, nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığına dikkat çekti. Rusya’nın, ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acil girişimde bulunulması istendi.

 

"Ham madde bulamama noktasına gelindi"

Hali hazırda Rusya ve Ukrayna siparişli 15-16 adet geminin Karadeniz limanlarında beklediğine dikkat çeken açıklamada; bir iki hafta önce bin 400 dolar seviyelerindeki yağ fiyatlarının uluslararası piyasalarda 2 bin doların üzerine tırmandığı belirtildi. Buna rağmen fiyat endişesinin bir kenara bırakılarak ham madde bulamama noktasına gelindiği açıklandı.

 Azak Denizi'nin ulaşıma açılması kritik"

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticaret Bakanlığı'na gönderdiği yazıda "AB ve diğer bölge ülkelerine göre Rusya ile ülkemiz ilişkileri çok daha ileri düzeyde olup, gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerekse Rusya Büyükelçiliğimiz nezdinde girişimlerde bulunularak, Azak Denizi'nin acilen ulaşıma açılması ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir. Gereğini bilgilerinize arz ederiz" dedi.

İşte Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin yazdığı o yazı: