20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 21.03.2023 13:41 | Son Güncelleme: 21.03.2023 14:49

Wall Street Journal yazdı: Credit Suisse'i satın alan UBS için sırada ne var?

Credit Suisse'i satın alan UBS'si zorlu bir süreç bekliyor. İki bankayı birleştirmek muhtemelen yıllar alacak. UBS CEO'su, maliyetleri düşürmeyi planladıklarını söyledi. Bu binlerce kişinin işten çıkarılması anlamına geliyor. Ancak bazı yatırımcılar bunun UBS'in hayatının anlaşması olduğunu belirtti
Wall Street Journal yazdı: Credit Suisse'i satın alan UBS için sırada ne var?

Ani anlaşmaların yapıldığı bir hafta sonu UBS için her şeyi değiştirdi. En büyük yerli rakibi Credit Suisse'i 3,2 milyar dolarlık düşük bir fiyatla devralması, UBS'in dünyanın zenginleri için en büyük para yöneticilerinden biri olma konumunu güçlendirdi. Ancak hükümet tarafından organize edilen bu kurtarma planı aynı zamanda UBS için ani bir strateji değişikliğini de temsil ediyor. 

Şimdi İsviçre'nin en büyük kredi kuruluşu, CEO Ralph Hamers ve Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher yönetiminde, sistemik olarak önemli bir başka küresel bankayla birleşmek gibi son derece karmaşık bir görevle karşı karşıya. İki işletme arasındaki önemli örtüşmeler ve rakibinin başına bela olan pek çok yasal zorluk bu görevi daha da zorlaştırıyor.

UBS'in potansiyel olarak karşı karşıya kaldığı kargaşa hisselerini de etkiledi. Bankanın, hisseleri pazartesi günü çılgınca dalgalandı. Önce keskin bir şekilde satıldı ancak borsalar kapanmadan hemen önce yükseldi. Dow Jones Piyasa Verileri'nin 1985 yılına kadar uzanan rakamlarına göre, günün en yüksek ve en düşük seviyeleri arasındaki fark yaklaşık yüzde 23 puan ile rekor seviyeye ulaştı. 

Devralma anlaşması, Credit Suisse müşterilerinin geçen hafta bankadan kaçması ve İsviçreli yetkililerin hafta sonu birleşmeyi zorlamak için devreye girmesinin ardından yapıldı. İsviçre'nin finans sektörü, ekonomisine ve 8,7 milyonluk nüfusuna oranla dünyanın en büyük sektörlerinden biri ve bu da ülkenin en büyük bankalarının kaderini hükümet için hayati bir endişe haline getiriyor. Her iki banka da ultra zenginlere hitap ediyor ve Wall Street'te hisse senedi, tahvil ticareti yapan ve şirketlere tavsiyeler veren kolları var.

Net varlık değeri yüzde 70 arttı

Varlık yöneticisi Algebris Investments'ın kurucusu Davide Serra, Credit Suisse'in satın alınmasıyla UBS'in net varlık değerinin yüzde 70 arttığına dikkat çekerek, "UBS hayatının anlaşmasını yaptı. Bu tüm UBS hissedarları için çok olumlu olacak" dedi. Mega birleşme, yetkililerin büyüklükleri ve birbirleriyle olan bağlantıları nedeniyle sistemik olarak önemli olarak tanımladıkları 30 küresel banka arasında bir ilk. Buna ek olarak, Credit Suisse'in en riskli tahvillerinin yaklaşık 17 milyar dolarlık kısmı yetkililer tarafından silinerek bu piyasadaki yatırımcıları şaşırttı. 

RBC analisti Anke Reingen, UBS'in bu anlaşma için Credit Suisse'in varlık yönetimi işinde kullanılan varlıkların yüzde 0,6'sına eşdeğer bir ödeme yaptığını ve bunun baskı altında yapılmayan anlaşmalardan çok daha az olduğunu söyledi. Reingen, İsviçreli yetkililerden gelen yardım yeterli olursa ve UBS'in fonlama maliyetleri normalleşirse, anlaşmanın uzun vadede finansal açıdan çok cazip olduğunu söyledi. 

Credit Suisse skandallar ve mali kayıplarla sarsılırken UBS, 2008'de zehirli menkul kıymetlerden kaynaklanan zararları karşılamak için İsviçre hükümetinin yardımına ihtiyaç duydu ancak daha sonra toparlanarak Avrupa'nın en istikrarlı ve karlı bankalarından biri haline geldi. UBS CEO'su Hamers, Pazar günü analistlerle gece geç saatlerde yaptığı bir toplantıda, bankasının Asya ve Latin Amerika'da gözde varlık yönetimi müşterileri kazanacağını söyledi. 

Yıllık maliyelerini azaltacak

Analistler, hem Credit Suisse'in sorunlu yatırım bankasında hem de İsviçre'deki evrensel bankasında işten çıkarmalar içermesi muhtemel olan entegrasyonun UBS'in dikkatini yıllarca dağıtabileceğini söyledi. Hamers, 2027 yılına kadar daha az istihdam nedeniyle yıllık maliyetlerini yaklaşık 6 milyar dolar azalacağını söyledi ancak işten çıkarmaların ayrıntılarını vermekten kaçındı. Yatırım bankasının küçültülmesi muhtemelen hem işten çıkarmaları hem de Credit Suisse'in alım satım defterlerindeki varlık portföyünün azaltılmasını içerecek. New York ve Londra'da binlerce kişi, UBS'in çok daha küçüleceğini söylediği Credit Suisse yatırım bankasında çalışıyor. 

Analistler, UBS'in kısa vadede Credit Suisse'in sorunlu yatırım bankasını üstlenmesinin, riskli hale geleceğini söyledi. İsviçre bankası Vontobel'de bankacılık analisti olan Andreas Venditti, yatırım bankası içindeki varlıkların azaltılmasının UBS'in en büyük zorluğu olacağını söyledi. Bunun zaman alacağını ve anlaşmanın tamamlanma hızının UBS'in türev portföyleri ve karmaşık özelliklere sahip diğer varlıklar da dahil olmak üzere rakibinin defterleri üzerinde derinlemesine inceleme yapmadığı anlamına geldiğini söyledi.

İki bankanın 35 binden fazla personeli var

Credit Suisse'in yurtiçi operasyonlarını devralmak da kıdem tazminatı gibi masraflar göz önüne alındığında maliyetli olacak. İki banka birlikte İsviçre'de 35 binden fazla personel istihdam ediyor. İsviçre'deki banka çalışanları birliğinin bölge müdürü Heinz Gabathuler, UBS ve Credit Suisse çalışanlarının toplamının ülkedeki bankacılık sektörü istihdamının neredeyse yarısını oluşturduğunu söyledi. 

İsviçreli banka çalışanları, yeniden yapılandırmalarda erken emeklilik ödemeleri ve bazı durumlarda işten çıkarmalar için uzun ihbar süreleri gibi korumalardan yararlanıyor. Gabathuler, kaç kişinin işten çıkarılacağını söylemek için henüz erken olduğunu ancak birliğin müzakerelere başlamaya hazır olduğunu söyledi. Gabathuler, "Elbette bunun sadece Credit Suisse değil UBS de dahil olmak üzere İsviçre'deki bankalar üzerinde büyük bir etkisi olacağından endişe duyuyoruz" dedi.