26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.12.2022 15:28 | Son Güncelleme: 16.12.2022 16:45

Wall Street krize hazırlanıyor: İşte çıkarma dalgası genişliyor

Gelecek yıllarda ekonominin ne yöne doğru gideceğinin tahminini yapamayan Wall Street yöneticileri işten çıkarmalara devam ediyor. Bloomberg belirsiz bir finans çizgisi üzerinde ilerleyen sektörü ve çalışanlarını çıkaran şirketleri yazdı
Wall Street krize hazırlanıyor: İşte çıkarma dalgası genişliyor

Gelirler düşüyor ve ekonominin çöküşe doğru gittiğine dair uyarılar yoğunlaşıyor. Bu durum en çok finans sektörünün çığırından çıkmasına neden oldu ve sektör çalışanlarını işten çıkarmaya başladı. Yatırım bankacılığı gelirlerinin düşmesi ve resesyonun yaklaşmasıyla Wall Street küçülmeye gitti. Teknoloji dünyasını vuran işten çıkarmalar ve işe alımların dondurulması finans sektörüne de sıçradı. Banka yöneticileri zorlu geçeceği düşünülen gelecek yıla hazırlanıyor. 

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG ve Barclays Plc çoktan işten çıkarmalara başladı ya da başlayacaklarını açıkladı. Hatta bazı küçük firmalar birden fazla işten çıkarma turunu tamamladı. 

Wall Street yöneticileri de ne olacağını bilmiyor

ABD'nin en büyük beş bankasında, yeni menkul kıymet satışlarından elde edilen gelir bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 47 düştü. Bu da işlerini korumayı başaran şanslı bankacıların bile çok daha az ikramiye alacağı anlamına geliyor. Çoğu 2023 beklentileri konusunda karamsar olsa da Wall Street yöneticileri ekonominin ne kadar kötüye gideceğinden emin değiller ve hazırlanmak için proaktif olarak iş kollarını geri çekiyorlar.

Goldman Sachs İcra Kurulu Başkanı David Solomon 6 Aralık'ta Bloomberg Televizyonu'na verdiği röportajda "Önümüzde inişli çıkışlı zamanlar olduğunu unutmayın. Finansal kaynaklarınız ve organizasyonunuzun büyüklüğü konusunda dikkatli olmalısınız" dedi. Goldman Sachs ayrıca teknolojiye önemli ölçüde harcama yaptıktan ve operasyonları entegre ettikten sonra maliyetleri düşürme yolunda. İşte hangi firmaların finans çalışanlarını işten çıkardığını ya da yeni işe alımları frenlediğini gösteren liste.

1- Goldman Sachs           Yüzlerce
2- Bank of Montreal       Tüm personelin küçük bir yüzdesi
3-Royal Bank of Canada 100
4-Barclays                        200
5-Citigroup                      Düzünelerce
6-Redfin                           Çalışanların yüzde 13'ü
7-HSBC Holdings            330
8-Kraken                          Bin 100 
9-Wells Fargo                  Yüzlerce
10-HSBC Holdings          300
11-Morgan Stanley         Bin 600