14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2024 12:38 | Son Güncelleme: 19.02.2024 12:47

NYT, Sidney'deki krizi yazdı: Taylor Swift konseri öncesi asbest skandalı

Sidney'deki yetkililer son haftalarda şehirdeki 34 kamu alanında asbest izlerine rastladıklarını açıkladı. NYT, Taylor Swift’in liman şehrinde konser verecek olmasının asbest skandalının tüm dünyada yankılanmasına neden olduğunu yazdı
NYT, Sidney'deki krizi yazdı: Taylor Swift konseri öncesi asbest skandalı

Yan Zhuang / New York Times

Sidney’de geri dönüştürülmüş malçta asbest arayışı geçen ay başladı ve testlerin pozitif çıktığı yerler arasında parklar, hastanelerin arazileri, tren istasyonları, süpermarketler ve ikisi geçici olarak kapatılan dört okul bulunuyor. Yeni Güney Galler Çevre Koruma Ajansı tarafından açıklanan rakamlar, her ikisi de okul olan iki yeni alan olduğunu gösterdi.

Taylor Swift konseri öncesi alarmdalar

Skandal, yetkililerin Taylor Swift'in dört gösteri yapması planlanan Sydney Olimpiyat Parkı'nın zeminindeki malçları test etmesiyle dünyada yayıldı. Ancak çevre ajansı, bölgedeki testlerin negatif çıktığını söyledi. Ajansın CEO'su Tony Chappel “Kesin olarak söyleyebilirim ki liman şehri Taylor Swift'i kollarını açarak karşılamaya hazır” dedi.

Hastalığa neden oluyor

Asbest solunduğu zaman asbestoz, akciğer kanseri ve mezotelyoma gibi akciğer hastalıklarına neden olabilir. Bu konudaki yasalar ülkelere göre değişiyor: Asbest ABD'de yasaklanmamışken, Avrupa Birliği 2005 yılında en yaygın tür olan beyaz asbesti yasakladı. Avustralya asbesti 1980'lerde aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya başladı ve 2003 yılında tamamen yasakladı. Ancak bu madde zaten onlarca yıldır inşaat, otomotiv üretimi ve diğer alanlar için kullanılıyordu. Avustralya'da 1990'lardan önce inşa edilen pek çok ev hala asbest içeriyor.

Sidney'in de içinde bulunduğu Yeni Güney Galler eyaletindeki yetkililer, son zamanlarda geri dönüştürülmüş malçta bulunan asbestin bozulmadığı takdirde nispeten küçük bir risk oluşturduğunu söyledi. Asbestin büyük bir kısmı beton gibi başka bir maddeyle karıştırılmış ve kolayca ufalanamaz ya da toza dönüşemez. Bu da onu kolayca ufalanabilen ve solunabilen gevrek asbeste göre daha az tehlikeli hale getiriyor.

Çocuk eve getirdi

Sidney’deki asbest ilk kez ocak ayı başlarında bir çocuğun 25 dönümlük yeni bir park olan Rozelle Parklands'dan eve biraz malç getirmesinin ardından keşfedildi. Belediye başkanı Darcy Byrne, çocuğun ebeveynlerinin malçta asbeste benzeyen bir şey fark ettiklerini ve test için gönderdiklerini ve sonucun pozitif çıktığını söyledi. Yetkililer parkı kapattı ve yakınlardaki diğer yeşil alanları test etmeye başladı. Kirlenmiş malç içeren daha fazla alan keşfetmeleri, onları soruşturmayı şehir genelinde genişletmeye sevk etti.

New South Wales başbakanı Chris Minns geçen hafta yaptığı açıklamada "Bu tamamen kabul edilemez" dedi ve soruşturmaya 100'den fazla yetkilinin dahil olduğunu sözlerine ekledi. Ajans, malç üreten Avustralyalı şirket Greenlife Resource Recovery'yi soruşturma sona erene kadar malç tedarikini durdurmaya yönlendirdiğini söyledi. Greenlife Resource Recovery suçlamaları reddetti.

Şirket çevre ajansına işlem başlattı

Şirket yapılan testlerde malçlarının asbest içermediğini gösterdiğini belirterek, malçlarını satın alan üçüncü tarafların başka malzemelerle karıştırmış olabileceğini ya da kontaminasyonun tespit edildiği bazı yerlerde asbestin zaten mevcut olabileceğini ima etti. Şirket, ajansın malç satışını durdurma kararına karşı yasal işlem başlattı. Açıklamada, şirketin "inşaat ve peyzaj projelerine yönelik karmaşık bir tedarik zincirindeki başarısızlıklar için günah keçisi haline getirilme riski altında olduğu" belirtildi ve yorum taleplerine yanıt verilmedi.

Eyalet çevre koruma ajansı, asbest atıklarının geri dönüştürülmesine izin veren işletmelerin veya bireylerin 1.3 milyon dolara varan cezayla karşı karşıya kalacağını söyledi. Minns, hükümetinin cezaları arttırmayı değerlendireceğini açıkladı.

© 2024 The New York Times Company