29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2024 13:40 | Son Güncelleme: 21.02.2024 13:57

Taylor Swift turnesi vs. Super Bowl: Las Vegas'ta kiraları hangisi yükseltti?

Başarısı ve kırdığı rekorlarla adından sıkça söz ettiren Taylor Swift, bu kez tahtını bir konuda Super Bowl'a kaptırdı. Wall Street Journal'ın haberine göre hem Eras tur ve hem de büyük maç Las Vegas'ta kısa dönem kira piyasasını etkiledi. Ancak Super Bowl çok daha fazla gelir getirdi
Taylor Swift turnesi vs. Super Bowl: Las Vegas'ta kiraları hangisi yükseltti?

Taylor Swift, her şeyi kazanmak zorunda değilsin. Super Bowl, Swift'in Las Vegas'taki Eras turunu bir konuda geride bıraktı. Super Bowl'un, şehirdeki kısa dönem kiralama piyasası üzerindeki etkisi çok daha büyük oldu. Konu şehre akın eden insanlar olduğunda futbolun günü yönettiği ortaya çıkıyor. 

Kısa dönemli kiralama analiz firması AirDNA'nın özel veri analizine göre, Super Bowl'un kısa dönemli kiralamalar üzerindeki toplam gelir etkisi, 11 Şubat'ta Las Vegas'ın Allegiant Stadyumu'nda oynanan maçta 5,73 milyon dolar oldu. Swift'in turnesi kapsamında 24 ve 25 Mart 2023 tarihlerinde aynı stadyumda iki gecelik konser verdiğinde ise toplam gelir etkisi 1,6 milyon dolar oldu. Gelir etkisi, her bir etkinlik sırasında kısa dönemli kiralamalardan elde edilen toplam ek gelirin, her bir etkinliği çevreleyen hafta sonlarında elde edilen kısa dönemli kiralama gelirlerinin ortalamasının karşılaştırılmasıyla ölçülüyor. 

331 milyon dolar marka değerine eşdeğer

AirDNA ekonomisti Bram Gallagher, "Super Bowl'un geliri büyük bir başarı" dedi ve Swift'in erkek arkadaşı Kansas City Chiefs'in sıkı oyuncusu Travis Kelce için tezahürat yapmak üzere Super Bowl'da bulunmasının, insanların Super Bowl seyahatleri için rezervasyon yaptırma ilgisini artırmış olabileceğine dikkat çekti. Ancak AirDNA verileriyle bunu söyleyemiyor. Swift'in katılımının bir şekilde izlenme oranını arttırdığı neredeyse kesin: Neilsen ve Adobe analitiklerinin ön verilerine göre Super Bowl, yaklaşık 123,4 milyon izleyiciyle ABD'de tüm zamanların en çok izlenen televizyon programı oldu. Michigan merkezli reklam ve marka analiz firması Apex Marketing Group'a göre Travis-Taylor aşkının Chiefs ve Ulusal Futbol Ligi için 331,5 milyon dolar eşdeğer marka değerinde olduğu öne sürülüyor.

Las Vegas Kongre ve Ziyaretçi İdaresi'ne göre Las Vegas'ta 156 bin100 otel odası bulunuyor. AirDNA, bölgede yaklaşık 15 bin 500 kısa dönemli kiralık oda olduğunu söylüyor. Gallagher, bu oda sayısı nedeniyle Las Vegas'ın büyük etkinliklere ev sahipliği yapma konusunda gerçekten çok iyi olduğunu belirtti. Yine de, hem Super Bowl hem de Swift'in konserleri kısa dönemli kiralama pazarında önemli bir gelir etkisi yarattı.

Fiyatlar 30 bin dolara kadar çıktı

TurnKey Pads'in CEO'su ve kurucusu Bryan Ercolano, Las Vegas'ta kısa dönemli kiralamaların çoğunun Strip bölgesi üzerinde veya yakınında stüdyo veya tek yatak odalı daireler ya da Strip dışında evler olduğunu söylüyor. TurnKey Pads'in gecelik ücretleri genellikle 2 bin ila 20 bin dolar arasında değişiyor. Super Bowl için gecelik ücretler yaklaşık 30 bin dolara kadar çıktı. AirDNA, kısa vadeli kiralama geliri etkisini belirlemek için hem Super Bowl hem de Swift'in turu için iki temel ölçütü inceledi: Talep primi, yani etkinliklerin şehirde olması nedeniyle satılan ek geceler ve ortalama günlük fiyat primi, yani ev sahiplerinin talepteki artış nedeniyle gecelik daha fazla ücret talebi.

Bu yılki Super Bowl için AirDNA, ilave gece rezervasyonlarından elde edilen gelir artışının 4,82 milyon dolar olduğunu ve ev sahiplerinin gecelik daha yüksek bir ortalama günlük ücret talep etmesinden elde edilen gelirin 908 bin 780 dolar olduğunu söylüyor. Seyahat uygulaması Hopper'a göre Super Bowl hafta sonu otel fiyatları ortalama 380 dolar civarındaydı. 

AirDNA, Swift'in Las Vegas'taki Eras turu için, ilave gece rezervasyonlarından elde edilen gelir artışının 1,23 milyon dolar olduğunu ve ev sahiplerinin gecelik daha yüksek bir ortalama günlük ücret talep etmesinden elde edilen gelirin 379 bin dolar olduğunu söylüyor. AirDNA, genel olarak, Swift'in geçen yıl ABD'deki tur tarihlerinin gelir üzerindeki etkisinin yüzde 75'inin talepten, yüzde 25'inin ise daha yüksek ortalama günlük fiyatlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Aynı Super Bowl vs. Swift kıyaslaması geçen yıl Glendale, Ariz'deki State Farm Stadyumunun 12 Şubat 2023'te Super Bowl'a ev sahipliği yaptığı Phoenix bölgesinde de yaşandı. Super Bowl hafta sonunun Phoenix'e kısa vadeli gelir etkisi 15,3 milyon dolar oldu. Stadyumda 18 Mart 2023'te bir gecelik konserle başlatan Eras turun etkisi ise 2,7 milyon dolar oldu.