29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2024 22:02 | Son Güncelleme: 16.01.2024 22:05

Yapay zeka destekli çiplerin yıldızı parladı, NVIDIA ve AMD hisseleri fırladı

Nvidia ve AMD hisseleri, yapay zeka destekli çiplere olan talebin artacağına dair yatırımcı iyimserliğinin Wall Street analistlerini yarı iletken devleri için fiyat hedeflerini yükseltmeye teşvik etmesiyle Salı günü sıçrama yaptı
Yapay zeka destekli çiplerin yıldızı parladı, NVIDIA ve AMD hisseleri fırladı

Tom O'Malley liderliğindeki Barclays analistleri bir yatırımcı notunda, Nvidia'nın şu anda gelişmiş yapay zeka çipleri pazarında baskın bir konuma sahip olduğunu, ancak şirketin kurumsal müşterilere kendi çiplerinin teslimatını artırmasıyla AMD'nin bu yıl zemin kazanmasının beklendiğini söyledi.

Barclays analistleri, AMD gibi diğer yonga üreticilerinin pazar payı kazanmasıyla 2024'ün "yapay zekanın açılmaya başladığı yıl" olduğunu kaydetti.

Yapay zeka teknoloji devlerine rekor kırdırdı

Nvidia'nın hisseleri yüzde 3 artışla 563,65 dolara yükselerek yeni bir rekor kırarken, AMD'nin hisseleri yüzde 7,5 artışla 157,57 dolara yükselerek iki yıldan uzun bir sürenin ardından en yüksek seviyesine ulaştı. Nvidia'nın hisselerinin değeri geçen yıl üç kattan fazla artarak şirketi dünyanın en değerli yonga üreticisi haline getirirken, AMD'ninkiler iki kattan fazla arttı.

Hedef fiyatlar yukarı yönlü revize edildi

Barclays, AMD hisseleri için fiyat hedefini 120 dolardan 200 dolara yükseltirken, KeyBanc analistleri kendi fiyat hedeflerini 170 dolardan 195 dolara çıkardı. Nvidia'nın fiyat hedefi de KeyBanc tarafından 650 dolardan 740 dolara yükseltildi. Her iki hisse senedi de şu anda sektör genelindeki PHLX yarı iletken endeksinin en büyük kazananları arasında yer alıyor.

Nvidia'nın hisselerini inceleyen 53 analistin medyan fiyat hedefi bir ay önceki 627,50 dolardan hafif bir düşüşle 625 dolar oldu ve mevcut toplu tavsiyeleri "al" yönünde. Öte yandan, LSEG Data'ya göre, AMD'nin hisselerini kapsayan 47 analistin medyan fiyat hedefi bir ay önceki 130 dolardan 145 dolara yükseldi ve toplu olarak hisse senedinin satın alınmasını tavsiye ediyorlar.

Reuters'in bu ayın başlarında bildirdiğine göre Nvidia, sıkılaştırılmış ABD ihracat kurallarına uymak için Çinli müşterileri için tasarlanan bir yapay zeka çipinin seri üretimine bu yıl içinde başlamayı planlıyor. Aralık ayında AMD, Nvidia'nın amiral gemisi mikroişlemcilerine meydan okumayı amaçlayan iki yeni yapay zeka veri merkezi yongasını duyurdu.