29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 19:17 | Son Güncelleme: 29.01.2024 19:40

Yapay zeka ile 3 trilyon dolar seviyesini aşan Microsoft Apple'ın tahtının varisi oldu

Microsoft'un yapay zeka alanındaki erken liderliği, şirketin piyasa değerini de tırmandırıyor. Yazılım devi böyle devam ederse borsa değeriyle önümüzdeki beş yıl içinde Apple'ı açık ara gölgesinde bırakabilir
Microsoft CEO'su Satya Nadella
Microsoft CEO'su Satya Nadella

Microsoft'un hisseleri 2024'te şu ana kadar yüzde 7 artarak borsa değerini 3 trilyon doların üzerine çıkardı ve Apple'ı geride bıraktı. Beş yıl sonra hangisinin daha değerli olacağı sorulduğunda, geçen hafta Reuters tarafından görüşlerine başvurulan 13 yatırım stratejisti ve portföy yöneticisinin tamamı Microsoft'un Apple'ı geride bırakmasını beklediklerini söyledi.

Microsoft'un Salı günü, Apple'ın ise Perşembe günü çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından hisse fiyatları ve değerlemeleri bu hafta değişebilir.  Yine de Apple ve Microsoft arasındaki yarışın bir ikincilik yarışına dönüşebileceğini söyleyenler, çipleri yapay zeka devrimine güç veren Nvidia'nın son zamanlardaki büyük kazanımlarına atıfta bulunuyor.

Microsoft, ChatGPT üreticisi OpenAI'ye erken yatırımlar yaptı ve üretken yapay zeka teknolojisini işine dahil ediyor.

Apple'ın yapay zeka stratejisi belirsiz

Baker Avenue Wealth Management'ın baş stratejisti King Lip, Microsoft'un Apple'a kıyasla Azure bulut, oyun, kurumsal yazılım ve tabii ki yapay zeka gibi daha fazla kolu olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Apple en çok olgun bir pazar olan iPhone'a güveniyor ve şirket henüz yapay zeka silahlanma yarışında nasıl rekabet edeceğini detaylandırmadı"

Apple, daha iyi iPhone fotoğrafları çekmek gibi ürün işlevlerine yapay zekayı sessizce dahil ediyor, ancak yatırımcılar şirketten Aralık çeyrek sonuçlarını açıkladığında daha fazla yapay zeka planı duymak isteyecek. Yatırımcılar ayrıca, Covid-19 salgınının yol açtığı yavaş ekonomik toparlanma nedeniyle Çin'de zor bir dönem geçirirken, Çinli rakipleri de pazar payını güçlendiriyor ve bu açıdan da Apple yatırımcısının bir gözü Çin'de olacak.  

LSEG verilerine göre, 50 Wall Street analisti Microsoft hisselerinin alınmasını önerirken, 4 analist 'nötr' nota sahip ve hiçbiri satılmasını önermiyor.

Apple'ın 26 olumlu analist notu ve 12 nötr notu bulunurken, iki analist satış taviyesinde bulunuyor.